Dia de Ciència a les Escoles, a Figueres (xerrada a Canal Nord)

Avui al matí he fet una xerrada a Figueres en el marc del Dia de Ciència a les Escoles (Setmana de la Ciència), igual que en anys anterios. Però aquesta vegada, en lloc d’anar a un institut, he hagut de parlar als estudis del Canal Nord, perquè la xerrada (feta davant d’una vintena d’estudiants i els seus professors) s’ha retransmés en directe per un canal de TDT.

Prèviament a la meva intervenció hi ha hagut també en Pep Duran (amb grups d’estudiants diferents) que ha fet una demostració d’experiments espectaculars i curiosos, i que han deixat la taula del telenotícies de Canal Nord ben bruta. Ha calgut una bona estona per netejar-la – fins i tot semblava que no es podria emetre el programa en directe de notícies.

La meva intervenció ha estat una modificació de la que vaig fer fa pocs dies a Madrid: Excursions quàntiques i trobades curioses a la ciència 2.0 per a la qual vaig proporcionar aquest resum:

Es farà un repàs als principals avenços que hi ha hagut durant l’Any Internacional de la Química 2011,
tot connectant-los amb aspectes complicats de la ciència del Segle XXI com els neutrinos superlumínics,
el sentit d’orientació dels ocells, o la computació quàntica que impulsa el buscador Google. La reflexió
sobre l’estat de la química actual i del seu entorn de progrès es farà des d’un to lúdic que farà servir jocs
de mans i experiments curiosos. Per exemple, es proporcionaran pistes sobre si hi ha matemàtiques a la
química, o si els famosos parells de partícules entrellaçades EPR poden ajudar a mantenir la privacitat a
Internet. Es demanarà la participació dels assistents més enllà de la xerrada mitjançant les xarxes
socials per avançar en la ciència 2.0.
L’objectiu, en definitiva, és millorar la percepció de la ciència per part de tots ls estudiants, sense deixar
de proporcionar pistes de la ciència del Segle XXI als estudiants de ciències.

La xerrada és penjada al meu slideshare (http://slideshare.com/quelgir)

Avui he proporcionat una mica més de detalls sobre els quasicristalls i sobre les tessel.lacions de Penrose. Per cert, he fet una crida a l’acció per donar suport al Viquiprojecte:setmana de la Ciència, per crear o millorar diverses entrades de ciència de la Viquìpèdia.

També he fet el joc de les famílies (de 4) basades en el Principi de Gilbreath, i per a això he tret 8 estudiants que han hagut de posar-se com han pogut davant de la taula de l’estudi. D’un joc de cartes, tallat i escapçat lliurement, i a partir del qual se n’han fet dos pilons amb llibertat, cada grup ha acabat tenint una carta de cada pal. Aquest joc el vaig fer per primer cop dissabte passat a Fornells de la Selva. Es tracta d’una variant de l’altre joc que solo fer, de cartes vermelles i negres (o parells EPR).

A la foto, amb en @pepduran, els professors del Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Empordà, i amb els estudiants que han estat presents a la sala de Canal Nord de Figueres.

Image

Els estudiants que han assistit a la meva xerrada.

Image

A sota, en @pepduran fa la xerrada davant de la càmara. La presentació, donat que s’ha fet a l’estudi de televisió, s’ha passat en una pantalla de TV grossa.

Image

Gràcies a tots els professors i organitzadors de la Setmana de la Ciència a Figueres!