Els projectes científics, explicats de forma sensacionalista

Image

Als Estats Units hi ha una associació que agrupa una bona colla de grans universitats (una mica com a catalunya l’ACUP o a Espanya la CRUE): la AAU, Association of American Universities. Aquesta Associació, donada la previsió de retallades en el finançament de projectes de recerca per part de les grans agències americanes (NSF o NIH), està duent a terme campanyes per preservar la recerca sobretot bàsica. I ara ho fa amb un punt d’humor, fent servir mètodes propis de la premsa de cor més sensacionalista. Això ho explica l’Inside Higher Education en un post titulat Tabloid Science.

Si per aquí hi ha el “Qué me dices”, el “Pronto” i altres revistes lligades al món del cor i de la televisió-escombraria, als USA hi ha revistes semblants com el National Enquirer, una revista que es pot trobar a les caixes dels supermercats, o Sports Illustrated, que va més enllà del pur esport en alguna de les seves edicions.

L’AAU ha impulsat un primer número d’una revista anomenada “Scientific Inquirer”, on s’imita en broma la forma del National Enquirer, amb titulars de notícies tan cridaners com Sex and the Screwworm (referent a una anècdota d’un projecte no finançat degut al seu títol), o Levitating Frogs, Geckos’ Feet, and Scotch Tape – A Nobel Prize in the Making.

En el post de l’IHE hi ha d’altres exemples d’iniciatives per presentar en clau d’humor a l’opinió pública l’interès de mantenir el finançament públic de projectes de recerca de les universitats. Val la pena llegir l’entrada de l’IHE i fer-hi una repassada. Perquè cal recordar que el partit republicà va llançar la iniciativa YouCut: per on creu el ciutadà que cal tallar despesa.

Val la pena, finalment, veure i potser anar copiant la iniciativa The Social Benefits of Research Illustrated. Segurament que aquí ens tocarà (o ens toca ja) de fer-ho. Perquè en definitiva cal que la societat sàpiga on van a parar els seus impostos. Cal explicar-ho una mica, i fer-ho una mica bé.