Enèsim intent d’aprendre una mica de basc

ImageEl col.lega Jesús Ugalde, químic teòric-computacional de la Euskal Herriko Unibersitatea a Donostia, ha après no fa pas gaire a parlar català. Els dos últims cops que ens hem vist hem pogut mantenir una conversa (més aviat científica) en català.

M’agradaria poder estar-hi en termes de reciprocitat. No serà pas fàcil, perquè segur que és molt més difícil aprendre basc per a un català que català per a un basc. Fa temps vaig comprar a Donostia el mètode Benetan d’autoaprenentatge, basat en un cassette. Com que no me’n vaig pas sortir gaire, aprofitant la visita al País Basc francès he aprofitat per tenir una nova eina per aprendre la llengua basca (que es parla prou a la zona de Kanbo, la Baixa Navarra, etc…): Le Basque pour les nuls.

Ja tinc l’Hiztegia, petit diccionari francès-basc, i també la Gramática Elemental Vasca d’en Miguel Sagués. Potser així podré seguir una mica més l’article de la col.lega de Lingüística de la UdG Lluïsa Gràcia que va fer amb la Miren Azkarate (i també l’Olga Fullana i en Juan Karlos Odriozola) “Euskarak, Katalanak eta Gaztelaniak Atzizki eta aurrizkien bidez gauzatzen dituzten eratorpen-bideen arteko erkaketa: ondorio lexikografikoak” (Google Translate: Basc, català i castellà sufixos i prefixos lèxics que es duen a terme a través de la comparació entre les línies: la lexikografikoan)

Recordo quan a l’acte de conferiment del doctorat honoris causa al Dr. Joan Bertran vaig “pronunciar” unes paraules en basc, per agrair la presència d’en Jesús Ugalde i altres companys bascos, gràcies a l’ajut d’en Guillem Ormazábal, professor de Dret de la UdG. Cal intentar-ho.

Per cert, veig a l’article d’Azkarate et al. que la UdG es diu en basc Gironako Unibersitatea. Sempren s’aprenen coses noves.

One thought on “Enèsim intent d’aprendre una mica de basc

  1. Jo no he passat mai del ba, bi, iru, lau; egunon i gabon; ama, aita… i poca cosa més. La meva filla, en canvi, n’ha après en els cursos de l’Euskal Etxea de Barcelona (a més, té amb qui practicar…)

Comments are closed.