Fullerè i Grafè: estrelles de Els Matins de la Química

Image

El meu departament (el de Química) de la Universitat de Girona organitza des de fa anys una jornada anomenada Els Matins de la Química (que es repeteix vàries vegades per curs) adreçada a estudiants de Batxillerat que vulguin fer un petit conjunt de tallers de química. En la primera jornada d’aquesta edició, que per cert és la vuitena i que ha tingut lloc aquest matí, un centenar d’estudiants de diversos centres de les comarques gironines ens han visitat i han pogut visitar la Facultat de Ciències, fer un taller del vi, un taller de monedes, un de fàrmacs, i un darrer de simulació comutacional (programa).

Abans, però, els he fet una petita xerrada, resumida de la meva contribució al Dia de Ciència a les Escoles de la passada Setmana de la Ciència: Del ful.lerè al grafè: el carboni, actor principal de l’enginyeria de la matèria. Han estat 25 minuts en què he jugat amb un parell de models de futbal.lè i amb unmodel de nanotub. No hem pogut, aquesta vegada, tenir cap model de grafè, però per a la propera xerrada tenim pensat comprar una mica de tela de gàbia de pollastre, que desenrotllada és un excel.lent model de grafè.

Hem aprofitat, naturalment, per promoure els nostres webs, twitters, facebooks, realitats augmentades i tota mena de publicacions electròniques i activitats. Tenint en compte que cada dia a les notícies de la televisió i als diaris hi ha una notícia negativa en què hi ha involucrada la química, cal fer un esforç per proporcionar la cara verdadera de la química: senzillament, la de la ciència.
Image

Aquesta activitat forma part del projecte LaQuimica.Net del Departament de Química, que està donant bons resultats. Amb l’Any Internacional de la Química 2011 segur que les coses aniran millors. De moment el blog catquimica.cat que hem impulsat diversos membres del Departament té força rellevància.

2 thoughts on “Fullerè i Grafè: estrelles de Els Matins de la Química

  1. Gràcies, Ignacio, un blog ben interessant i un llibre rellevant.

Comments are closed.