A la trobada IWMW 2011 que es va fer a la University of Reading a finals de juliol vaig tenir l’oportunitat de veure una presentació excel.lent de Martin Hamilton escrita en HTML5, a partir d’unes plantilles de html5rocks.com, on interactuava amb l’audiència i feia servir diverses eines novedoses. La veritat és que ve a ser com una tornada (joiosa) a tenir tota una presentació en un únic fitxer, i que a més és utilitzable de forma directe des d’un pantalla de pc fins a tablet o mòbil, fent servir totes les maneres de passar diapositives… i on cada diapositiva és direccionable de forma independent.
No sóc especialista, naturalment, en HTML5, però hi veig possibilitats interessants. Donat que està basat en JavaScript i en CSS, en el fons és un llenguatge de programació que fa servir un altre llenguatge de programació (PHP)… Tot plegat, ben divertit. Encara els navegadors no l’entenen prou bé, però… no acabo de comprendre que el Google Chrome vegi tan bé l’HTML5, igual que l’IPhone o l’IPad, i en canvi Firefox o Opera no ho facin tan bé. Suposo que és qüestió de temps (segurament de setmanes).
Ara he vist que a ReadWriteWeb també en parlen, com a gran eina de futur, com a alternativa al Flash (cal recordar que Flash no s’executa pas als dispositius d’Apple). HTML5 Boiler Plate Hits 2.0 i HTML5 Can Get the Job, But Can HTML5 Do the Job? són entrades més aviat tècniques però que permeten fer-se un idea de per on van les coses.
De fet, fa pocs dies Adobe va posar en marxa un programari per fer animacions i presentacions en HTML5 (Mashable: Adobe Launches HTML5 Web Animations Tool (s’anomena “Edge“)). Jo ja me’l vaig instal.lar i hi vaig fer les primeres proves… que demanen temps i paciència, propis del mes d’agost.
Per si de cas, i a partir de la plantilla d’en Martin Hamilton, aniré fent proves per fer una presentació en HTML5. Crec que el nou món que se’ns obre amb els dispositius portàtils aplicats a l’educació superior i a la ciència s’ho val. I de passada, a les humanitats digitals…