I Campus PreBATde la UdG (4rt d’ESO)

Image

Des de dilluns fins avui ha tingut lloc a la UdG el I Campus PreBAT, una prova pilot de Campus de Recerca orientat específicament a estudiants que acaben de cursar el 4rt curs d’ESO. Des de les 9 fins les 6 de la tarda, una dotzena de joves de tres centres gironins han anat visitant plegats diferents grups invetigadors de la UdG per tal d’iniciar-se en la recerca, conèixer de prop la realitat investigadora i conviure amb altres estudiants d’altres centres.

De fet, es tracta de conèixer la Universitat una mica més de la vora, en una espàcie de pas intermig entre activitats puntuals amb les escoles (visites, UdN2.cat, etc.) i el Jove Campus de Recerca, molt més individual i que es fa després de 1r de Batxillerat. Crec que s’hi obté una visió múltiple del que és el coneixement i la ciència (ja que la Unviersitat és la principal generadora de coneixement). A és, s’hi ha pogut mantenir un equilibra raonalbe entre teoria/demostracions i pràctica/activitats.

Avui per cert he tingut l’oportunitat de compartir el dinar amb els estudiants i amb l’equip organitzador d’aquest campus PreBAT. A part de fer-hi algun joc de mans (he de dir que en Pep Anton Vieta ja se m’està acostant amb nous jocs matemàticoquímics), hem pogut constatar i recordar que els estudiants encara no han escollir projecte per al seu treball de recerca de batxillerat. Una altra cosa és que en alguns centres es fa una mica de treball de rederca a 4rt curs d’ESO.

Aquesta dotzena d’estudiants corresponen tots ells a l’àmbit científic, tecnològic i de salut. De fet, en el campus de 1r de batxillerat, que començarà dilluns, igual que en anys anteriors, la majoria de participants és d’aquests àmbits, encara que també n’hi ha força de socials i d’humanitats.

Em pregunto si això és perquè la paraula “recerca” va associada, en la percepció social, amb la paraula “ciència”. Caldira mirar de marxar d’aquests esterotips que després es van repetint. I més encara amb la pujada imparable de les anomenades humanitats digitals (les socials ja fa temps que tenen un fort caràcter de ciència pel mètode i pels seus instruments).

En la foto, hi surto fent un petit joc de mans als estudiants del campus, durant el dinar. Totes les fotos, a http://udg4u.posterous.com i també a l web del I Campus PreBAT, a http://www.udg.edu/campusprebat

Image

1 thoughts on “I Campus PreBATde la UdG (4rt d’ESO)

  1. Hola,
    trobo d’especial interés les Jornades PREBAT. Introduir-los al mon univeristari (docència+recerca+¿innovació?) es difícil; a més, quan ells mateixos no tenen clar quin serà el seu camí dins de la recerca.

    Tambè, trobo d’especial interés que estudiants es puguin apropar a la recerca des de molt aviat; si més no, es encoratgador poder influir en la vocació dels joves ¿científics?. Trobo que es podria fer especies de convenis amb institucions (o centres) de recerca catalans per tal d’afavorir el fluxe de talent preuniveristari. Es a dir, poder fer treball de recerca amb convenis amb Inst. catalanes. Per exemple, el ICFO está molt bé per l’interés en l’ús de la fotònica en la química (fotoluminiscència). Es podria parlar amb més calma. Tambés l’Institut Català de Nanotecnología está fent Jornades per estudiants de Grau que poguin estar interessats en fer algun treball. Només son sugerències.

    Trobo també que els becaris de recerca podrien implicar-se més en lo que respecte a difusió científica a secundaria. Si més no, es una iniciativa per felicitar als organitzadors, i encoratgar els alumnes a fer recerca i no tan gaudir dels temps a les Univerisitats de l’ACUP com de l’Euroregió. Es podria montar una petita conferència de recerca per alumnes de PREBAT i BAT a nivell català (o Euroregió) per tal de presentar els treballs de recerca nivell químic a l’UdG. No sé, podria ser una idea ineteressant per tal de apropar a la societat el treball científic dels PREBAT i BAT.

    Moltes gràcies,
    Martin.

Comments are closed.