Inauguració de l’exposició “Això que investigues, per a què serveix?”

ImageAvui he assistit a la inauguració de l’exposició “Això que investigues, per a què serveix?” al Centre Cívic de la Sagrada Família de Barcelona. Aquesta exposició és organitzada per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), i aplega pinzellades de 15 centres de recerca de Catalunya, entre ells el grup d’equacions diferencials i simulació del Departament d’Informàtica i Matemàtica Aplicada de la UdG, i de l’Institut de Química Computacional de la UdG.

Abans de presentar l’exposició, hi ha hagut una petita xerrada dels organitzadors i del cap de comunicació de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, de Tarragona, el qual ha fet una repassada a les múltiples activitats que organitzen (el seu director és el mediàtic Eudald Carbonell, però que publica a les millors revistes científiques del món, i tenen activitat a Atapuerca i d’altres coneguts llocs on s’hi excava). Alguns elements destacats han estat que mantenen 5 blogs, separant la part divulgadora de la més professional, i en 3 llengües, i també que acullen cada estiu joves investigadors que es volen iniciar en la Paleontologia.

Més endavant, ja a l’exposició, hem pogut seguir cadascun dels 15 centre. El pòster del nostre Institut de Química Computacional (“Modelatge Molecular“) presenta una imatge d’una macromolècula, de l’edifici de Ciències que acull l’IQC, i d’una platja (donat que un dels temes que estudiem té relació amb la fotoquímica). L’aportació del nostre Institut és de les poques que fa referència a la química, i cal agrair l’ACCC que l’hagi triat i que la química teòrica i computacional hi ocupi un paper rellevant.

Aquesta exposició Això que investigues, per a què serveix?, té la voluntat de ser itinerant, i molt probablement podrà visitar-se a Girona passat l’estiu.

Image

A l’acte hi he tingut l’oportunitat de trobar-me amb diverses persones rellevants de l’àmbit de la comunicació científica, com la Mercè Piqueras, presidenta de l’ACCC, en Pere Estupinyà, blocaire del MIT, o en Claudi Mans, divulgador de la química. Amb tots hem aprofitat per parlar de noves idees i projectes, en particular en relació amb l’Any Internacional de la Química 2011.

ImageEn aquesta foto, el Director de l‘IQC, Lluís Blancafort, és al cantó del pòster de l’Institut de Química Computacional. Per cert, en Lluís afirma a la nota de premsa elaborada per l’ACCC que “Poques troballes en el món de la química computacional passen a ser conegudes fora de l’àmbit dels investigadors”.

Image

6 thoughts on “Inauguració de l’exposició “Això que investigues, per a què serveix?”

 1. Gràcies, per haver fet l’esforç de venir fins a Barcelona. Però el que no has dit és una cosa que em avs comentar a l’exposició: que t’agradava que hi hagués una biblioteca i centre cívic al mateix edifici on hi ha un mercat. Sé que l’Institut de Mercats de Barcelona tenia en projecte fer alguna altra biblioteca damunt d’un mercat. Una cosa que està també molt bé, encara que no sigui una biblioteca, és que hi hagi un Abacus damunt del mercat d’Hostafrancs.

 2. Mercè,
  precisament la meva entrada de dimecres és sobre la simbiosi entre el mercat i la biblioteca. I pel que fa al mecat d’Hostafrancs, hi haurà d’anar!
  Gràcies pel comentari.

 3. Tot el que sigui apropar la ciència a la societat em sembla genial, però l’exposició només consisteix en pòsters? Perquè si és així, és una manera de divulgar una mica 0.0 no?

  Als congressos els pòsters funcionen bé perquè hi assisteix gent interessada, i hi ha uns moments concrets amb certes dinàmiques per a comentar-los. Però a les exposicions, sempre he pensat que poca gent es llegeix els pòsters.

 4. Responc al comentari d’Edu per al·lusions (com a presidenta de l’entitat que ha organitzat la exposició). L’exposició no és únicament 0.0, perquè té presència a Internet, amb més informació sobre cada grup, que esperem poder anar ampliant. Però és cert que és lluny de ser 2.0. El problema és més o menys el de sempre, money, money, money… Ens agradaria que fos interactiva, que la gent pogués fer preguntes, expressar opinions o que, en el lloc de l’exposició –també es podria fer a Internet– es pogués disposar d’una pantalla tàctil, que portés a un altre nivell d’informació. Però per a aquestes coses calen diners. I la nostra associació, de diners. no en té molts i per organitzar aquestes activitats hem de trobar subvencions.

 5. Edu, l’eficiència d’una sèrie de pòsters (reals i electrònics) també depèn d’on estiguin ubicats. En aquest cas, tenir-los a un centre cívic al cim d’un mercat em sembla una idea interessant. I que vagin viatjant per Catalunya, també. Cal arribar a molts de tipus de públic, i una exposició itinerant amb 15 pòsters que expliquen de forma planera quize exemples de recerca catalana no em sembla pas cap mala idea.

  Al centre cívic de Palau, a Girona, sovint hi ha exposicions de fotos i de pòsters de totes les temàtiques, i puc assegurar que molta gent els mira. Perquè més enllà de la gent 2.0 (una tribu relativament gran però vinculada a una part de la societat), al carrer, al mercat, a la Rambla… hi ha molta, molta gent.

 6. Ei que no tinc res contra els pòsters eh 🙂 N’he hagut de fer molts, i són molt útils, però crec que només per a segons quines coses. En una exposició per al públic en general, tinc la sensació que poca gent llegeix els pòsters, tot i que potser m’equivoco.

  Aquests pel que veig semblen ben dissenyats, amb fotos grans i relativament poc text. Potser funcionaran molt bé. Tantdebó!

  Simplement és que quan vaig veure el títol “Això que investigues, per a què serveix?” vaig pensar que hi hauria demostracions, xerrades i que la gent podria tocar i remenar. Per això em va sobtar que només fossin pòsters. Però el problema dels diners l’entenc perfectament! Amb això no pretenia treure cap mèrit a l’ACCC Mercè!

  Salut!

Comments are closed.