Inici de la segona edició del curs d’estiu #cecre20

Image

Avui ha començat a les instal.lacions del Parc Científic i Tecnològic de la UdG la segona edició del Curs d’EstiuCiència, Recerca i Educació 2.0″, organitzat per la Càtedra de Cultura Científica i Comunícació Digital de la UdG (C4D).

En aquesta segona edició hi ha una quinzena d’estudiants apuntats. A part d’assistir a les classes (Miquel Duran @miquelduran, Mireia Güell @mireiaguell i Meius Ferrès @mferres), han pogut fer una mica de networking durant el coffee-break al Cafè del Parc.

Jo mateix he fet la introducció al Curs d’Estiu, que és coordinat per la directora de la C4D, Sílvia Simon (@silviasimonr). En aquesta segona edició, sense canviar els continguts, hem hagut de restructurar el col.lectiu de professors, de tal forma que la docència s’assumeix des del conjunt de professors-investigadors de la c4d i de l’iqc, amb la col.laboració inestimable de la Meius Ferrès, Social Media Manager de la UdG, en Dídac López (@dlopezv), director dels Serveis Informàtics de la UdG, i l’Íngrid Aznar (@ingridaznar), cap de la Unitat de Comunicació i Divulgació de la Recerca de la UdG. Aquests tres professionals complementen les aportacions dels professors-investigadors i proporcionen perspectives diferents a les més acadèmiques.

A twitter, totes les piulades es fan amb el hashtag #cecre20, i hi ha un compte-relator que és @cecre20.

A la sessió d’avui, he començat jo mateix (@miquelduran) fent la introducció del curs, presentant el seu objectiu i aportant la visió d’un membre del personal acadèmic. Una mica aprofitant la meva presentació de la setmana passada al curs d’estiu Pla Digital a Palafrugell, he deixat clar que format part del món de la Web 2.0 no és pas una qüestió de comoditat tecnològica, sinó sobretot tot una actitud d’adaptació al canvi, i d’una voluntat de compartir, de col.laborar i de cooperar.

Després, la Mireia Güell (@mireiaguell), membre de la C4D, ha presentat un recull de recursos educatius a la xarxa que estan disponbiles per a l’educació no universitària, encara que també es poden fer servir a qualsevol nivell educatiu i en qualsevol tasca que impliqui utilitzar les eines de la Web 2.0.

Durant el coffee-break hem aprofitat per donar instruccions a tothom sobre la marxa del curs d’estiu, i sobretot hem intentat inculcar-hi la cultura de fer servir les eines que anem trobat de la forma més intel.ligent i senzilla possible.

Finalment, en la darrera part de la tarda la Meius Ferrès (@mferres), Social Media Manager de la UdG, ha fet un taller pràctic d’eines de la Web 2.0, amb especial referència a twitter i xarxes socials. El curs ha acabat mitja hora més tard del previst. Tenint en compte que durant el coffee-break de fet hi ha “hagut classe” amb networking, ha estat una tarda ben productiva, llarga i intensa.

Image

A partir de demà els partiicpants al curs treballaran amb una xarxa social privada sobre la plataforma NING, que l’any passat, en la primera edició, va donar bons resultats.

Dijous a la tarda a les 7 els participants assisitiran a la cloenda del 4rt Jove Campus de Recerca de la UdG, que tindrà lloc al propi Parc, per dur a terme una sessió de posada en pràctica del que hagin après durant el curs. Com que el curs és semipresencial, demà dimecres i divendres les sesions seran a distància.

Tal com s’ha deixat clar durant el coffee-break-networking, la voluntat és que el curs no s’acabi pas divendres, sinó que continuï més enllà, tot manenint el contacte entre tots els participants, i fent una trobada presencial passat l’estiu. Una mica, es tracta de creat una comunitat de hashtag.