Inici del cicle de conferències en ocasió de l’Any Internacional de la Química

Image

Avui ha tingut lloc la primera xerrada del Cicle de Conferències de divulgació de la Química, a l’auditori Josep Irla del a Generalitat de Catalunya, a Girona. Ha estat força oportú que aquesta primera conferència l’hagi feta en Damià Barceló, director de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua i químic analític i ambiental, ja que amb el títol Globalitat química: compostos fluorats de la cuina a l’Antàrtica, ens ha mostrat algunes de les conseqüències de fer servir compostos polimèrics perfluorats, i com el que es en un racó de món s’estèn per tot arreu.

La part positiva és que la contaminació és minsa en general, que s’han desenvolupat mètodes eficaços de detecció de petites quantitats de contaminants, i que s’estan duent a terme polítiques de canvi per tal de reduir l’impacte ambiental.

Aquest cicle de xerrades és una altra de les nombroses activitats que a Girona i a tot el món hi ha en ocasió de l’Any Internacional de la Química 2011, sota el lema genèric Química: la nostra vida, el nostre futur. La veritat és que per als químics això ha comportat una bona oportunitat per tenir rellevància, però també ens està portant molta feina.

Image

Les intervencions inicials a càrrec de la Sílvia Simon, directora de la C4D, de la Victòria Salvadó, degana de la Facultat de Ciències i d’en Josep Calbó, vicerector de recerca de la UdG, han anat en la mateixa direcció: remarcar la vigència de la importància de la ciència i de la química en el món actual, i de la necessitat que la seva percepció pública sigui positiva perquè la societat pugui aportar prou estudiants en aquest camp ( a la foto, mateix ordre des de l’esquerra; en Damià Barceló és a la dreta)

En acabar la xerrada he agafat la càmara de fotos i he gravat un petit clip de video on he demanar a en Damià la seva valoració de l’any de la química i un resum de la seva contribució. He d’agrair-li que hi hagi estat tan ben disposat. Gràcies!

Organitzar aquestes coses no és fàcil, porta feina i sobretot costa que hi hagi una bona assitència. Per això cal valorar l’esforç de la Comissió de l’Any de la Química a la UdG, que ha muntat una sèrie d’activitats, com per exemple la de la setmana passada a l’Exposició de Flors de Girona, i ara la sèrie divulgativa que avui hem començat. En aquest cas ha estat coordinat per la C4D i per la seva directora, la Sílvia Simon.