La Vila de la Ciència a Perpinyà

Image

Avui hem fet una excursió a Perpinyà per assistir al Village des Sciences, impulsat per Conaisciences i recolzat per la UPVD i el CNRS. Aquest any aquesta Fête des Sciences estava dedicada als departaments d’Ultramar, a la Química i als Boscos. Les activitats han tenen lloc avui i demà al Palau de Congressos, molt a prop del Castillet, al bell mig de Perpinyà.

Dans le cadre de l’année des Outre-mer français, des forêts et de la chimie, la Fête de la Science en Languedoc-Roussillon célèbrera toutes les sciences et techniques dans leur ensemble et mobilisera les laboratoires de recherche, les associations de culture scientifique et de nombreux chercheurs.

Sous une forme ludique et attractive, les visiteurs découvriront les fonds sous-marins, comprendront le fonctionnement de la forêt, rencontreront les chercheurs dans les laboratoires de recherche. Les enfants réaliseront des expériences scientifiques et pourront découvrir les métiers scientifiques.

En suscitant des rencontres entre la communauté scientifique et le grand public, la Fête de la Science permet bien sûr de découvrir les travaux et les métiers des scientifiques. Mais cette manifestation a également pour objectif de partager des savoirs sur notre environnement et notre société, et ainsi favoriser le débat, la réflexion et le questionnement qui influenceront les choix citoyens. Elle permet au citoyen de mieux appréhender les enjeux des évolutions scientifiques contemporaines.

Enfin, la Fête de la Science a l’ambition de stimuler la curiosité des visiteurs pour la recherche scientifique en les faisant participer activement aux animations et débats, ainsi qu’en mettant en lien les sciences avec d’autres domaines comme les arts, la gastronomie…

ImageLa Fira consisteix en una sèrie de 21 tallers de diversa mena, varis de ciència naturalista, altres de química, i també de física i geologia. Sense ser gaire diferents dels que fem a Girona o es poden fer en qualsevol lloc del món, hem vist com els visitants, la majoria escolars de primària, estaven ben atents a les explicacions, fetes moltes vegades per doctorands dels grups de recerca de Perpinyà.

En la part més química, hi hem pogut veure des d’un stand amb els monitors caracteritzats de mags amb el seu llarg barret i fent el taller d’àcid-base, fins a dos stands de gastronomia molecular, amb esferificacions i xocolata amb peta-zeta.

Donat que el fil conductor era la química, els biòlegs han adaptat els seus stands a mostrar la importància dels fenòmens químics, per exemple en una demostració del comportament de les formigues.

Algun dels stands es de fet una exposició de pòsters. La gent de Taltaüll hi ha aportat una col.lecció de pòsters interessants (Tout est chimie!) sobre la presència de la química, amb especial consideració en les tasques d’identificació en arqueologia. De fet, demà hi haurà un taller especial de química i art amb presència d’un professor-artista de la UPVD per mostrar el paper de la química en pigments i en obres d’art.

Hem aprofitat la visita per fer bons contactes amb els comunicadors científics de la UPVD. Esperem poder portar algun taller a Girona durant la Setmana de la Ciència, que aquest any es fa a finals de novembre (els francesos l’han feta aquests dies). Això no tan sols ens permetrà gaudir de tallers una mica diferents, sinó també col.laborar amb la Universitat de Perpinyà i reforçar el vincle transfronterer.

Image