Martin Gardner Celebration of Mind II

Image

Avui a la tarda, igual que vam fer fa un any, hem contribuït a fer un acte de remembrança de la figura de Martin Gardner, en ocasió del seu aniversari de naixement. A proposat dels organitzadors del Gathering for Gardner, que es fa cada dos anys a Atlanta, en molts de llocs del món es fa avui una trobada per treballar qualsevol aspectes de l’obra de Gardner.

En el nostre cas, i donat que és l’Any Internacional de la Química, hem volgut centrar-nos en els aspectes més químics de Gardner, tot mostrant les adaptacions que hem fet de jocs de mans clàssics, sobretot a la taula periòdica dels elements.

Davant d’un grup d’estudiants de Química ben col.laboratius, amb en Pep Anton Vieta i també en Pep Duran i la Laia Guillaumes, sota el flux d’un powerpoint que en Pep Anton ha preparat, hem tocat diversos aspectes, en particular els quasicristalls, protagonistes del Premi Nobel de Química 2011, que Martin Gardner va tractar per exemple al seu recull Penrose Tiling (en Roger Penrose va treballar els mosaics no periòdics).

En Pep Anton ha mostrat figures còncaves que semblen rotar i fixar la mirada, a més de tractar els aspectes habituals de les molècules com el ful.lerè, i de fer alguns jocs de mans matemàgics. La Laia Guillaumes pel seu cantó ha mostrat als assistents un parell de jocs de mans basats en conceptes matemàgics, fent una de les seves primeres incursions públiques en aquest camp.

Image

A la imatge de dalt, en Pep Anton fent una explicació. A sota, dos estudiants, en Pep i la Laia participen activament al jocs del Follet Trapella, conduït per en Pep Anton Vieta. Per cert, haurem d’adaptar aquest joc i fer-lo del Follet Trapella Químic.

Image

Per la meva part, en aquesta trobada informal que era mig espectacle participatiu, mig xerrada divulgativa, hi he fet el jocs de parells EPS (cartes vermelles-negres) i el joc de spelling amb cartes de símbols atòmics. Precisament l’Any de la Química ens ha portat a fer servir aquest tipus de cartes, que hem comprat per internet, i que ens ha permès adaptar jocs clàssics basats en números a jocs basats en símbols químics, tot aprofitant la configuració de la Taula Periòdica dels Elements.