Molècules en Acció: el llibre

Image

Avui a la tarda en Xavier Duran, comunicador científic i director del programa de TV3 “El Medi Ambient”, ens ha presentat el seu nou llibre “Molècules en acció: Del big bang als materials del futur”. Ha estat una interessan xerrada-presentació, precedida per unes paraules de la Victòria Salvadó, degana de la Facultat de Ciències, i per en Josep Duran, sotsdirector de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital, organitzadora de l’acte.

Entre les anècdotes i curiositats que en Xavier ha explicat en relació a aquest llibre, que fa un pas més en la qualitat de la divulgació científica de la química, puc citar que ha parlat dels “3Duran”. Una mica en broma, en Pep Duran i jo mateix formem el grup de màgia química “2Duran”. En Xavier s’hi ha volgut afegir…

La repassada del protagonista per les coses bones i per les no tan bones de la química, per la història recent d’aquesta disciplina, per com han canviat les percepcions des dels anys 60… ens ha servit per adonar-nos del lloc que ocupa avui la química. Però el més important és que aquest llibre pot ajudar a millorar la percepció social de la química a la gent de fora del nostre àmbit. A nivell de Batxillerat, segons en Xavier Duran, auest llibre tracta de forma amena diversos vesants de la química moderna. La relació amb l’art, la literatura i la poesia és una constant que el propi Xavier Duran ha remarcat.

De fet, la relació amb la música també és un fort dels seus llibres, per això en aquest hi ha referències explícites a l’àlbum Chemistry, de Girls Aloud, als Chemical Brothers, i als actuals My Chemical Romance.

Image

I ara quatre frases que he apuntat i que tenen un rerafons per pensar:

  • Un nadó és un tendre producte de la química de la vida.
  • No pot havier-hi ni amor ni sexe sense química.
  • La història de la quíimica és una història d’amor!
  • La química és l’art de quedar bé amb tothom!

Suposo que la darrera pot permetre substituir “química” per “ciència”.

Gràcies a la lliberia Abacus per proporcionar els exemplars suficients perquè els assistents en poguéssin tenir i fer-los firmar per en Xavier Duran!

Foto: @pepquimic, @silviasimonr, @laiagd, Xavier Duran, @pepduran i jo mateix, @miquelduran