Parlant de Docència en Química a Secundària

Image

Des de fa temps, el Departament de Química de la UdG (el meu) organitza una jornada sobre Docència en Química a Secundària, seguida d’una petita trobada on es convida a estudiants que han acabat el seu treballa de recerca de batxillerat en química a presentar-lo en forma de pòster. Ahir a la tarda va tenir lloc la jornada corresponent a 2011, i ho va fer amb tres xerrades ben interessants i amb una petita selecció de treballs de química. Tot plegat ha estat molt ben resumit per en Pep Anton Vieta al seu blog i per tant no m’hi estendré pas gaire. Tot plegat forma part del projecte LaQuimica.Net, que el 2007 va rebre la Distinció Jaume Vicens Vives a la qualitat de la docència universitària.

Ahir vam tenir tres xerrades de caire divers. En primer lloc, la Sara Rafel, que havia estat professorat de química orgànica a la UdG i ara és professora de l’IES de Vilablareix, a l’àrea metropolitana de Girona, va tractar de forma apassionant i força exhaustiva la gran quantitat de recursos que hi ha a disposició de la docència en química (i ciència) mitjançant la xarxa i que les TIC possibiliten. De fet va explicar moltes vegades la seva pròpìa experiència en posar en marxa l’IES de Vilablareix i com han pogut estructurar la docència en Física i Química des d’un bon començament, basant-se en tota mena d’eines on les TIC hi són presents. I molt important: els estudiants de secundària fan servir el Facebook. La Sara ens va recomanar que, si volem connectar-hi, ens endinsem al Facebook i participem de les seves converses, o que n’hi establim de noves. El seu IES ho ha fet i n’ha tret bons resultats.

En una segona xerrada, la Mireia Güell, doctora sortida del nostre grup de recerca, actualment a l’IES Montsoriu d’Arbúcies, i que col.labora amb l’IQC i la C4D de la UdG activament, ens va mostrar diverses eines pràctiques per ensenyar química. Entre d’altres moltes coses, va fer referència a la realitat augmentada, i sobretot a una visió de la química més molecular que no pas la primera, potser amb una visió de la química més macroscòpìca. Tot un munt de possibilitats va ser mostrat, des de programes de disseny de molècules i de visualització, fins a revistes electròniques en català com Science in School.

De fet, les xerrades de la Sara i de la Mireia van ser complementàries, tal com molt bé van senyalar totes dues. La presentació de la Mireia es pot trobar a l’Slideshare:

La tercerca xerrada la va fer la Marta Segura, sobre la química de les olors. Va ser molt interessant conèixer una mica més aquesta branca de la ciència, i sobretot la seva utilitat pedagògica en la pròpia aula, ja que no cal cap gran laboratori per fer un taller de les olors. Reconcec que és un tema que va més enllà de la racionalitat científica, i que endinsa els estudiants en un món de les emocions: les olors desperten records, i per això auest taller és un taller perdurable i molt ben valorat. Haurem d’incorporar-lo a la nostra col.lecció d’eines de promoció i divulgació.

Algunes de les principals referències les vaig anar piulant pel meu compte de twitter:

Dos treballs de recerca del bell-lloc. Ciclosporina i amantina http://t.co/mKIoL7S
Treball de recerca ies rocagrossa sobre nylstar i el nylon http://post.ly/1tPo3
Marta Segura i els perfums: http://Dimensionciencia.wikispaces.com
La mireia guell acaba la xerrada sobre recursos tic quimica al cong doc quim sec http://post.ly/1tOFr
La Mireia Güell parla molt bé de la revista Science in School, amb web en català: http://www.scienceinschool.org
Mireia Güell; el Kit Bionanomolecular http://kitbionano.udg.edu
La Mireia Güell presenta recursos i eines per a l’ensenyament de docència a secundària Nanoreacciona (aula magna ciències)
http://khanacademy.org classes de matemàtiques a tots els nivells
http://Strangematterexhibit.com strange matter, estimulació aprenentatge (Sara Rafel)
Sara Rafel, ChemLab: http://www.modelscience.com Simulació de laboratori quimic
Al congrès nanoreacciona, la sara rafel parla de digitalització ensenyament quimica http://post.ly/1tNFg