Píndoles del Marca Ciutat de Roses

Image

Ahir vaig assistir al seminari Marca Ciutat a Roses, organitzat per en Pau Canaleta (@paucanaleta). L’any passat alguns companys meus hi van assistir i me’l van recomanar fortament. De fet, vaig conèixer en Pau fa temps, quan ens va presentar l’storytelling, i em va causar una impressió molt positiva.

ImageEl seminari d’ahir, potser degut a moure’s per un camp de coneixement una mica diferent del meu habitual, em va ser molt profitós i em va permetre veure les coses una mica d’una altra forma. I és que en molts de casos només calia remplaçar “ciutat” per “universitat” o “grup de recerca” per aprofitar les moltes idees que s’hi van emetre.

Més que no pas fer un llarg post sobre el Marca Ciutat, comentaré algunes coses ràpidament en format de píndoles, i hi afegiré els pocs tweets que vaig fer-hi. Com que molta gent ja anava recollint les idees principals, em vaig estimar més prendre apunts en forma clàssica (un fitxer de text al meu portàtil).

Però abans de les lliçons teòriques, algunes consideracions pràctiques:

Lliçons pràctiques:

  • Al teatre de Roses no hi ha endolls. N’hi havia un, penjant del sostre. Cal portar bateria addicional. O cal portar lladre. Mentre no hi hagi bateries de portàtil que durin tot el dia, cal tenir-ho en compte.
  • L’IPad no és un estri adient per prendre apunts. Òbviament es pot comprar un teclat inalàmbric. Però no és cap ordinador. El portàtil n’és, d’ordinador.
  • No et refiïs de les presentacions dels ponents penjades a Internet. Solen dir moltes coses interessants a més a més, i és bo anar-les recollint.
  • És convenient tenir més d’un perfil a les xarxes socials, al menys un de professional i un de caire més personal (reconec que no faig servir twitter i facebook des d’un punt de vista personal; només molt de tant en tant.

He de felicitar en Pau Canaleta i les altres persones involucrades en l’esdeveniment, com la @nadeia, per la molt bona feina. Es tracta d’un seminari amb un plus de qualitat que proporciona valor afegit. També he de dir que vaig conèixer gent del món del turisme que fins ara seguia a la xarxa. Desvirtualitzar és divertit.

Lliçons teòriques:

  • Cal un relat per a la marca. A la Universitat de Girona, degut a la seva joventut, li manca segurament un relat històric. Però podem tenir relat de futur. Per què no ens posem al 2020 i en fem un relat tipus “back to the future”?
  • La gent, de fet, només perceb petites coses… Pots fer la gran part de coses molt bé, però algun petit detall pot engegar-ho tot en orris.
  • A la institució, tot comunica
  • Les ciutats en el futur seran més poderoses que no pas els estats. Doncs això vol dir que la Universitat de Girona té un bon futur – Una universitat que té una ciutat (o àrea metropolitana, o “comarques”)
  • Les ciutats (— les universitats —) han de competir per atreure l’atenció dels mitjans de comunicació – i dels estudiants.
  • Una ciutat (— universitat —) és marca quan té característiques clares i distintives que poder ser fàcilment identificables i que aporten valor afegit.
  • Ser marca no és una opció, és una condició necessària ineludible (recordo el que diuen als USA: “Your attitude is a choice”)
  • Vols fer tu la teva marca, o vols que te la facin els altres?
  • Una marca ,a més d’atraure inversors o estudiants, por canviar esterotips falsos o negatius, pot millor l’autoestima i la identificació entre els seus cituadans (membres de la comunitat), i orquestrar tots els esforços de promoció en una mateixa difereció, de forma eficaç i aglutinada.
  • El city branding no és pas només la promesa, sinó també el delivery – el que fem de veritat… realment les experiències que donem s’adiuen amb els missatges de promoció? Aplicable a les universitats: què n’opinen els exestudiants, els erasmus, què en diuen els rànkings basats en evidències de recerca?
  • Londres té una quirk personality!! (això em recorda que tinc un tag al blog de quirkchemistry!)
  • Les xarxes socials poden servir per a quatre coses: Les xs podrien servir per a 4 coses: Desenvolupar marca, Desenvolupament relacional, Campanyes i promocions, Investigació de mercat
  • “Els rànkings són com les salsitxes… és millor no saber com es fan” – Doncs no hi estic d’acord: cal saber com s’elaboren els rànkings, i cal poder criticar-los constructivament. Al menys jo intento fer-ho.
  • Les coses digitals obren la porta a tenir converses personals (Genís Roca dixit) – cal tenir en compte que la sociabilitat de les persones pot no ser la mateixa a la xarxa que en persona (per exemple, jo mateix).
  • Per generar un estat d’opinió, cal anar encara amb mass media. Per construir relacions, redissenyar processos, serveis… cal fer servir social media.
  • Els espais de participació només tenen sentit si són temporals i limitats, per crear bases de dades, conèixer gent, tenir diàleg posterior, etc…
  • Audiències: cal comunicar el que interessa als altres, no pas a mí…

Com a resum del relat/storytelling, aquí hi ha una foto dels tipus de relat de la ciutat… on la paraula “universitat” o “grup de recerca” pot substituir “ciutat” sense problemes. Ben senzill!

Un relat son tres històries:

  • El relat del govern
  • El relat de la institució
  • El relat del moment i de l’entorn

Image

Tweets amb el hashtag #marcaciutat: (disponibles de forma global al twapperkeeper)

He quedat en un honrós vuitè lloc al rànking de piuladors d’ahir al #marcaciutat, segons el Summarizr: http://ow.ly/4KnTJ ;–)
He de reconèixer, @rosaduran, que la @mferres va piular molt més i millor que no pas jo, ahir, al #marcaciutat
M’ha agradat avui conèixer personalment (desvirtualitzar) al #marcaciutat, entre d’altres, a la @cristinatrias i a la @Montse972
Gràcies, @paucanaleta i @nadeia pel #marcaciutat i a tots els ponents!
Tornat del #marcaciutat. Francament, molt satisfet, perquè hi he aprés molt. Potser perquè no és el meu camp professional estricte.
Impressionat pel projecte roses-adria #marcaciutat
#marcaciutat El combustible del social media és l’ego de les persones. Em pregunto pel comburent… potser més aviat és la font d’energia
#marcaciutat En @juantxo també separa totalment perfil professional de perfil personal.
#marcaciutat En @juantxo fa una xerrada sobre relats turístics… hi veig semblances amb els social media uniersitaris
#marcaciutat els sm s”han de segmentar, i es pot fer sm sense tw o fbk – genisroca
#marcaciutat En Toni Puig està fins als nassos dels conceptes d’eficàcia i d’eficiència
#marcaciutat Ens hem de pessigar! Movilització per a l’esperança, per la transformació, alliberament convivència
#marcaciutat El concepte d’elefant blanc… el comparo amb el concepte de cigne negre…
#marcaciutat el que de veritat m’agrada de la Sagrada Família és que està en obres!
Els rànkings són com les salsitxes… é smillor no saber com es fan #marcaciutat (aplicable als univesitariss)
#marcaciutat Londres diu que té una “quirk pesonality”. Que curiós… a mí m’interessa la quirkchemistry.
#marcaciutat La marca no és de l’organitació, perquè és a la ment de les persones
#marcaciutat M’adono que totes les grans universtiats tenen relat (Granada, Salamanca, Harvard, …)
#marcaciutat La política, o la fas o te la fan…
A punt per al #marcaciutat a Roses @ Teatre Municipal De Roses http://instagr.am/p/DqOCK/

2 thoughts on “Píndoles del Marca Ciutat de Roses

Comments are closed.