Pla Digital: de la química a la filologia

La Fundació Josep Pla de Palafrugell i la Càtedra Josep Pla de la UdG han oganitzat de dilluns a dimecres d’aquesta setmana el Curs d’Estiu en Josep Pla i el Món Digital. Aquest curs dirigit tan a professionals de la cultura com a estudiants i públic en general, té com aobjectiu “formar professorat de secundària, estudiants universitaris i interessats en la literatura i la cultura en general en l’aplicació de les noves tecnologies a les àrees d’humanitats”. El Programa és

4/7 Matí: Josep Pla i el periodisme dels anys trenta
“L’arxiu digital i la seva ombra. Sobre pulsió memorial, febre d’arxiu i frenesí documental ”
“Viatge involuntari al periodisme oblidat dels anys trenta”

Tarda: L’adaptació dels textos de Josep Pla a la xarxa
“Del dietari al bloc: el meu quadern gris”
“Llegir Pla des de la xarxa: d’ El quadern gris a les Notes vistes”

5/7 Matí: Pla 2.0 i la realitat augmentada
“Del web 2.0 a la realitat augmentada, passant pel Twitter i la geolocalització ciutadana”
“I això perquè serveix? Com utilitzar eines digitals en el patrimoni”

Tarda: Pla 2.0 i la realitat augmentada
“Literatura i món digital en l’ensenyament universitari”
“La Ruta Josep Pla, un exemple de realitat augmentada”

6/7 Matí: Noves experiències per acostar Josep Pla als joves
“El mapa literari català d’espais escrits. Recurs pedagògic”
“L’Obra Completa de Josep Pla: digitalització i impressió per encàrrec”

Tarda: Noves experiències per acostar Josep Pla als joves
“Portar Josep Pla a l’aula de secundària: models, textos, exercicis”
“A peu Pla. La Llibertat. Ruta literària planiana per Sant Sebastià i Tamariu”

Els organitzadors del curs m’han ofert l’oportunitat de participar, doncs, en la docència d’aquest curs, amb la impartició de la lliçó Del web 2.0 a la realitat augmentada, passant pel Twitter i la geolocalització ciutadana, i també en la col.laboració amb en Xavier Carmaniu i la Meius Ferrès per fer una Ruta Augmentada Josep Pla. Durant la meva xerrada m’he basat en aquest powerpoint

encara que la part acadèmica l’he feta molt ràpida. Després de la xerrada hem tingut una bona estona de “networking” al coffee-break duran la qual hem pogut dialogar organitzadors, estudiants i professors. Un químic (computacional) en un curs de filologia: un pont entre Ciències i Lletres fent servir la màgia de les eines de la web 2.0. A la segona part del matí en Xavier Carmaniu ha complementat la meva xerrada amb una visió més pràctica de les eines digitals amb una apassionant presentació titulada I això perquè serveix? Com utilitzar eines digitals en el patrimoni que es pot trobar també a slideshare. El guió de la xerrada ha estat

Interacció audiència-ponència
Presentació
El marc acadèmic
Realitat augmentada
Ciència ciutadana
[R]evolucions
Conclusions

on el primer punt ha estat una expressió clara de la conveniència d’interactuar en directe amb el conferenciant mitjançant les xarxes socials. Crec que bona part dels assistents a aquest curs són actius a la xarxa, i els altres estan entrant-hi gràcies al propi curs.

Image

(Foto: @xaviercarmaniu)

ImageFer la classe a l’aula, envoltat de fotos de Josep Pla, dels seus textos, dels seus records, sota la biblioteca que guarda el seu llegat, és una experiència molt valuosa. Fer classe a gent de la cultura, de la filologia, és un repte. He d’agrari en @xaviercarmaniu, en @xaviplab la @annaguilo i naturalment la @fjoseppla la invitació per participar al curs d’estiu. I a la @mferres el seu ajut. Amb ells hem pogut gaudir d’un excel.lent dinar on hem seguint discutint sobre el món digital i sobre Josep Pla. Per la meva part no he pogut, al llarg del curs, deixar d’esmentar l’anècdota del meu postdoc a la Universitat de Califòrnia, Berkeley, a mitjans dels anys 80, quan em vaig trobar inesperadament amb les obres completes de Josep Pla a la biblioteca principal de la UCB. Igual que no he pogut deixar d’esmentar que Josep Pla valorava molt el pont entre Ciències i Lletres del mestre Pompeu Fabra, que a part de filòleg era enginyer químic.

Pel que fa a la Ruta Pla Augmentada, amb en Xavier Carmaniu i la Meius Ferrès, en una col.laboració entre la Fundació Josep Pla i el Programa UdG2.0, hem dissenyat un web-blog que reprodueix la Ruta Pla que en el seu moment es va fer en paper. Gràcies a fer-ho en wordpress, aquesta ruta es veu de forma diferent segons quina pantalla es faci servir: si desktop/portàtil, tableta o telèfon mòbil.

A part, la desena de punts de la ruta han estat ubicats sobre Google Maps, cosa que permet visualitzar-los a les diferents aplicacions geolocalitzades (també a Google Earth). En particular, sobre wikitude i sobre layar, aplicacions de realitat augmentada per a telèfons mòbils com IPhone o Android. Això permet trobar directament els punts de la Ruta Pla via mapes de mòbil, i anar directament a la informació que sobre cada punt hi ha al web-blog de la Ruta Pla.

A més, per a cada punt (ara mateix per als tres primers), s’hi pot escoltar un tall d’àudio (per en @xaviercarmaniu) d’en Josep Pla. I a cada punt físic, prop de les rajoles que els identifiquen, la voluntat és de posar-hi el codi QR que faciliti el seu ús amb dispositius mòbils. Malauradament, per a visitants de fora, encara hi ha tres problemes importants: No tothom té smartphone amb internet, el cost de l’accés a Internet és alt per a turistes extrangers, i la cobertura de mòbil pot no ser gaire bona en zones poc cèntriques de les zones urbanes. Però tot aixo s’anirà corregint, n’estem segurs, amb el temps.

Image

Durant aquest curs es fa servir el hashtag #PlaDigital – tal com vaig dir ahir, les xerrades a aquest tipus de cursos és bo que siguin complementades per les piulades dels assistents i de la gent que pugui serguir-les remotament. Una mica es tracta de xerrades augmentades.

1 thoughts on “Pla Digital: de la química a la filologia

Comments are closed.