Premis Blocs Catalunya 2011 a La Seu d’Urgell

Ahir vaig assistir a l’acte d’entrega de la quarta edició dels Premis Blocs Catalunya, a La Seu d’Urgell. Igual que en anys anteriors, he estat honrat en ser-ne jurat, cosa que ha comportat que hagi hagut de mirar i valorar una bona quantitat de blogs, però que també em permet fer descobertes i adonar-me de la bona dinàmica que actualment hi ha en la blogosfera de parla catalana.

Girona no és gaire ben comunicada amb La Seu, i això també permet constatar que Catalunya, malgrat túnels i autovies, encara té dificultats de comunicació transversal. Per arribar a La Seu ahir vaig tenir dificultats: autopìsta tallada, carreteres plenes de cotxes i ciclistes, protestes. Això em va impedir ser al dinar del jurat. És ben cert que avui en dia amb 3 hores n’hi hauria prou per fer Girona-La Seu (o Andorra), quan abans en podien ser perfectament 5. Però així i tot, Girona és lluny de La Seu d’Urgell.

Abans de la gala d’entrega dels premis, a l’Ajuntament de La Seu s’hi va fer una taula rodona titulada “Emprendre: del Pirineu al Món” on en @tonisellas va moderar tres emprenedors de la comarca que van exposar diferents trets diferencials de l’empreneduria en aquella zona. S’hi va per palesa la dificultat de dur a terme iniciatives conjuntes amb altres comarques del nord, ja que el concepte mateix de Pirineu és dubtôs i té mûltiples significats. Una idea repetida va ser que el Pirineu no té Universitat ni centres de recerca o tecnolôgics, i que hi manca capacitat formativa. Naturalment un plany va ser la pèrdua de capital humà i de talent que això comporta.

Image

La gala va ser àgil i estèticament molt aconseguida, donat el marc en què es feia (una església), que em va recordar l’Aula Magna de la UdG, a Sant Domènec (en més petit). L’Albert Batalla, alcalde de La Seu (@albertbatalla) va recordar-nos que les eines 2.0 no han de remplaçar els contactes físics (i químics!), i que a fora hi ha un món real, també. La Trina Milan (@trinamilan), president de STIC.CAT, va esmentar que amb l’acte es desvirtualitzva la virtualitat diària. Ja he sentit la paraula “herois” vàries vegades avui. La Trina va dir també que Internet és la vareta màgica del nostre temps. Per cert, una paraula que vaig sentir tarda i vespre va ser “herois”, com la gent del Pirineu (i de tot arreu) ha de lluitar.

Aquest any la meva implicació ha anat més enllà de ser jurat dels Premis o del meu interès personal en el tema. La Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la UdG patrocinava la categoria d’Universitat, Recerca i Ciència, que aquest any ha entrat al catàleg de premis per primer cop. En aquesta categoria, van resultar premiats Xavier Lasauca (@xavierlasauca) pel seu blog L’Ase Quàntic, i Daniel Closa pel seu blog Centpeus, en la subcategoria de blogs personals i professionals, respectivament. Com a representant de la C4D de la UdG em va tocar lògicament pujar a l’escenari per entregar aquests dos premis.

El blog d’en Xavier Lasauca, tècnic del Departament d’Universitats i Recerca de la GenCat, combina entrades de divulgació científica, com la molt recent sobre l’experiment de neutrinos superlumínics, amb d’altre de política científica o de aspectes novedosos de les xarxes socials en ciència. En Xavier manté una relació actualitzada de twittaires i blocaires de ciència que facilita una visió general de l’activitat blocaire catalana i global.

El blog d’en Daniel Closa, investigador biòleg del CSIC, és un excel.lent exemple de divulgació de la ciència, centrada no només en el seu camp d’expertesa de biomedicina, sinó també en altres camps del coneixement i pensament. En Daniel ja ha publicat varis llibres de divulgació, l’últim dels quals n’és 100 invents que han canviat el món.

Els blogs d’en Xavier i d’en Daniel són exemples magnífics que mostren un camí que tots hauríem de prendre també: explicar el que fem, explicar el que passa en ciència, fer entendre el públic, la societat els avenços (o els dubtes) de la ciència, contribuir a un món més entenidor on la ciència ajudi a superar les dificultats.

Moltes felicitats a tots dos! A la fota, en Xavier (esquerra) i Daniel (dreta) amb l’original escultura del premi.

Image

Vaig aprofitar per demanar-los que ens expliquéssin ells mateixos en què consisteixen els seus blogs. Aquí n’hi ha la gravació al Youtube:

La jornada va acabar amb un sopar fred que em va permetre contactar personalment amb molta gent, intercanviar opinions i pensar en nous projectes. En aquest tipus d’actes s’hi sol sortir amb noves idees i amb noves energies. De fet, vam acabar a l’hotel parlant de ciència, de blogs i també fent algun joc d’enginy dels que sempre miro de portar al cim.

Image

Gràcies a STIC.CAT per comptar amb mí per al jurat, per haver impulsat amb la Càtedra C4D la nova categoria d’Universitats, Recerca i Ciència, per l’acte tan ben organitzat d’ahir, i per saber continuar amb els Premis Blocs Catalunya. L’energia i bona feina de la Trina Milan, en Francesc Grau, en Toni Sellas, en Josep Campmajó i els altres membres de STIC.CAT mereix un reconeixement clar.

Ah! a la gala s’hi van premiar al menys dos blogs relacionats amb les comarques de Girona: en categoria TIC, Betes i Clicks de l’Anna Codina, i en categoria Història, Tradicions i Patrimoni, el Bloc Ciutat de Girona (felicitats!). Voldria fer esment també del premi a rutabaobab, d’en Francesc Balaguer, que ja va fer una excel.lent tasca amb la seva tesi doctoral a blocdeblocs. En Francesc, igual que l’Anna, està ple d’energies i de visió de futur.

One thought on “Premis Blocs Catalunya 2011 a La Seu d’Urgell

Comments are closed.