Un captivador XII Seminari Compartim, sobre productivitat en època de xarxes

Image

Avui ha tingut lloc al CEJFE de Barcelona el XII Seminari Compartim, aquest cop amb el lema Eficiència i productivitat personal en època de xarxes. No m’hi he pogut estar fins al final, i això ha fet m’hagi perdut la xerrada final d’en @yoriento (Alfono Alcántara), encara que com que ha participat a la taula rodona-debat prèvia, crec que força de les seves opinions hja les he pogudes copsar.

Mai no havia vist tanta gent participant a una trobada al CEJFE del seminari compartim ni a les de sessioweb. Em fa l’efecte que el tema de la productivitat, ben entesa com a organització del temps limitat de treball o vetebració del temps familiar, ha estat de molt interès. Ningú no havia marxat de la sala encara (a la una) quan he hagut d’anar a agafar el tren per tornar a Girona.

La Dolors Reig ha fet una excel.lent presentació on ha proporcionat multitud d’eines d’actualitat per incrementar la productivitat – i jo fins i tot diria que per fer coses interessants i divertides més enllà de l’horari racional en què una persona pot dedicar a moure’s pel món 2.0. Hi ha tantes coses, hi ha tantes eines, i ha tal increment d’eines, que resulta difícil establir límit. Hi he desbobert una bona colla d’eines molt útils i francament rellevants:

  • Instapaper per llegir offline
  • Col.leccions d’enllaços bit.ly/bundles
  • Xtranormal (per a storytelling)
  • addict-o-matic per a alertes
  • youropenbook.org per fer seguiment de facebook sense entrar a facebook…
  • flipboard per a l’ipad (senzillament, espectacular)
  • SingingFingers també per a l’ipad

La Dolors Reig és un exemple de persona que està a l’última, que comparteix el que sap, que ajuda. Un exemple a seguir. I n’hi ha moltes altres, de persones, que ajuden sense saber-ho. El web 2.0 és també això: compartir.

En Jerone Sangers ens ha exposat després alguns elements bàsics del mètode GTD (Getting Things Done), continuat després per en José Miguel Bólívar. Com que ja faig servir el mètode GTD (Getting Things Done), que per cert em va fer conèixer l’Anna Cabanyas, de la UdG, he pogut concentrar-me en escoltar i no apuntar, cosa que m’ha permès aprofondir en el que s’hi deia. De tot plegat, fins i tot quan s’hi ha parlat de Planificació Natural, ha quedat clar que el que és més important és això: saber quin objectiu es té, saber cap a on es vol anar.

Algunes qüestions aquí:

  • El mètode GTD potser no encaixa gaire bé amb el caràcter llatí
  • El GTD està basat en hàbits
  • la millor forma de tenir una bona idea és tenir moltes idees (Linus Pauling, químic!)
  • el GTD triomfa perquè és l’únic sistema de productivitat realista

A la taula rodona que ha seguit a aquestes tres ponències, en @yoriento ha dit coses captivadores com (servei d’ocupació d’Andalusia – amb el seu deliciós humor i accent andalús)

  • cal fer menys net i més work
  • potser aquests mètodes fan perdre el temps de forma molt millor
  • sembla que quan es troba una aplicació, es mira què se’n pot fer… al revés de primer saber què es vol, i després es busca l’aplicació
  • el multitasking és una in-competència
  • el gtd és una cosa personal, no pas organitzacional
  • un wiki és avorrit… i és un concepte particular

Aquí hi ha hagut un altre cop de sort (serendipitat?) – s’ha parlat de passada d’eines de treball col.laboratiu, un assumpte que precisament aquests dies estic investigant a fons. Doncs s’hi ha esmenat yammer, que ha coneixia, i teambox, que a primer cop d’ull sembla potent.

Tornant amb el tren he seguit les piulades amb el hashtag #compartim, però és clar, ja no és pas el mateix! Ah! i una broma… en algun moment s’ha dit que procrastinar, si ajuda a pair una cosa i a no fer les coses de forma impulsiva, pot ser bo… per això jo m’he inventat una millora del mètode GTD: el mètode GTD-T (getting things done… tomorrow)

Les meves piulades sobre el #compartim avui, que han permés estrablir una mica de conversa:

Por cierto, @yoriento y @tonacastell, yo tengo el método GTD-T (Getting things done… tomorrow) @mferres (o procrastinating is gerunding) #
RT @yoriento: Acerca de la información en las organizaciones http://bit.ly/fxIhat #meintereso #
Al #compartim .. a veure si aconsegueixo treure la segona T (de Tomorrow) del mètode GTD-T #
He de buscar el còmic de zits… P: què mires? R: en quina pantalla? (mòbil, tablet, portàtil, tv…) #compartim #
La @dreig recomana moltíssim el feedly. Hi estic d’acord, jo el faig servir amb Chrome. Això sí que és productiu! #compartim #
Està bé això de l’adict-o-matic per trobar de tot sobre un tema. #compartim #
Ostres! tinc una Ipad i no sabia això del flipboard! Sempre s’aprèn alguna cosa! #compartim #
El meu mètode GTD-T: Recopilar, aclarir, organitzar, reflexionar, procrastinar ;–) #
El mètode GTD només té sentit si s’hi arriba per necessitat (d’acord!) #compartim @jeroensangers #
Ostres! en @jeroensangers admet que procrastinar pot ser positiu, si és per anar cap a un objectiu… està clar que el GTD-T és bo ;–) #
#compartim no és mala idea fer servir un mapa mental per prendre apunts… i tampoc n’és per fer una presentació #
En @yoriento sembla que un cop va dir que cal fer menys “net” i més “work”… #compartim #
Ja ha sortit la pregunta clau… funcionariat i eines de productivitat #
#compartim Pregunta: quin és el vostre sistema de treball col.laboratiu? (ara mateix algú ha dit que en té un) #
#compartim heu provat manymoon que va sobre google apps? #
@davidniubo gràcies!! ho provaré! #
Gràcies, @perecornella i @davidniubo És difícil treballar amb un portàtil al cim de les cames, en un tren que sacseja tota l’estona #
Provant l’aplicació teambox.com, que avui he conegut al #compartim #
Provant i quedant astorat davant el flipboard de l’ipad (una altra cosa que he après al #compartim #

4 thoughts on “Un captivador XII Seminari Compartim, sobre productivitat en època de xarxes

  1. Miquel: magnífic resum de la Jornada 😉 Jo també crec que avui ha estat increïble!

    És una llàstima que t’hagis perdut l’Alfonso Alcántara. Ha estat molt il·lustratiu i, sobretot, ens ha fet riure que en aquest dilluns 24 de gener tan trist… ha estat saníssim.

    Sàpigues que ben aviat estaran penjats tots els vídeo. Si vols veure el de @yoriento, serà: http://cejfe.tv/skin/xiiseminaricompartimaalcantara.aspx

  2. Moltes gràcies, Núria! Quan tingui temps miraré el video d’en @yoriento. Fixa’t que n’és de difícil, tenir temps per mirar videos… Partiicpar en directe a #compartim o a qualsevol jornada té l’avantatge de poder-t’hi concentrar..

  3. Hola Miquel: Una herramienta de trabajo colaborativo que tal vez te pueda interesar es Zyncro http://www.zyncro.com en la que el grupo BCDS de la UdG ha colaborado. Además de combinar cosas de Yammer y de Dropbox, en la última versión también empieza a incorporar herramientas para gestionar tareas.

  4. Moltes gràcies, Ramon! Ja he estat provant Zyncro, i la veritat és que ho trobo força interessant. Una interfase amable, capa social sobre gestió de tasques.

Comments are closed.