Un dia intens (quatre trobades relacionades amb la universitat 2.0)

Image

Deu ser un dia especial, avui. Potser perquè és Dia Internacional dels Museus, o perquè té relació amb una Declaració Mundial de l’Educació Superior al Segle XXI (gràcies, @maesmf). No he pogut seguir-ho tot, naturalment, ì m’he concentrat sobretot en Universidad2.0 , encara que els tweets de #confep són força interessants també.

Com que he fet força piulades en diferents llocs, avui, el millor resum que puc fer és senzillament vincular el meu recull diari de tweets al blog nanoedunomia. En el cas de les trobades Universidad20 i ConfEP, els tweets amb els hashtags corresponents es poden trobar recollits íntegrament al twapperkeeper: Universidad20, ConfEP i axiò permet seguir totes dues trobades.

Com que no he assistit físicament a cap de les quatre trobades, em sembla que el millor és recollir la informació de cadascuna de les seves pàgines web. Això sol ja proporciona pistes interessants.

#ConfEP CONFÉRENCE « RÉSEAUX SOCIAUX : POURQUOI ET COMMENT LES INVESTIR ? » le jeudi 12 mai de 9h30 à 16h30. Lieu : L’Etudiant (Groupe Express Roularta), Paris 9e, amb tres temes:

  • Quel réseau choisir en fonction de l’objectif et du public visé ?
  • Comment soigner votre image grâce aux réseaux sociaux ?
  • Comment créer un sentiment d’appartenance grâce aux réseaux sociaux ?

Introduction

Selon les derniers chiffres de l’Observatoire IFOP des réseaux sociaux, en France, 78 % des internautes se déclarent membres d’au moins un réseau social (avec une moyenne d’appartenance à 2,9 réseaux sociaux). Et cette proportion monte à 94 % chez les 18-24 ans. Comment, dès lors, les établissements d’enseignement supérieur pourraient-ils ignorer le phénomène des réseaux sociaux ? Désormais, la question n’est donc plus : « faut-il être présent sur les réseaux sociaux ? », mais plutôt « comment être efficacement présent sur les réseaux sociaux ? ».

Comment soigner votre image grâce aux réseaux sociaux ?

Avec une telle audience, les réseaux sociaux représentent une formidable opportunité pour communiquer autour de votre établissement supérieur. Les « cibles » sont nombreuses : de futurs étudiants, des universités / écoles partenaires, des investisseurs potentiels, des recruteurs éventuels pour les jeunes diplômés… Quel réseau social faut-il utiliser, et comment le faire, pour toucher au mieux quel public ?

Comment créer un sentiment d’appartenance grâce aux réseaux sociaux ?

Impossible pour une université ou une école de se développer et de « rayonner » sans réussir à créer une communauté en interne, à générer un sentiment d’appartenance. La tâche est rude, et les établissements français sont significativement en retard par rapport à leurs homologues Nord-américains par exemple. Les réseaux sociaux et leur immense popularité peuvent constituer un outil très précieux dans cette démarche. Quel réseau social utiliser ? Pour quelle communauté ? Et comment ?

Comment créer un sentiment d’appartenance grâce aux réseaux sociaux ?

Si la réputation de l’établissement et la qualité des cursus proposés sont primordiaux pour attirer les étudiants internationaux, l’accueil qui leur est proposé est aussi un argument de taille. Des démarches administratives à l’aide au logement, en passant par des cours de langue et des activités culturelles, la palette est large. Comment faire en sorte que les étudiants venus de loin se sentent chez eux dans l’établissement qui les accueille ?

#universidad20 Universidad 2.0, en busca de la innovación educativa, a St Jaume de Compostel.la:

El próximo 12 de mayo en la facultad de Ciencias de la Comunicación en Santiago de Compostela, celebraremos la 1ª Conferencia Universidade 2.0, con el objetivo de compartir experiencias, inquietudes y debatir en torno a la aplicación de las TIC en el escenario de la educación superior, en especial el uso de contenidos y plataformas digitales.

Según un artículo del profesor Juan Freire de la Universidad de A Coruña, publicado en la revista digital “La cuestión universitaria”, una universidad interdisciplinar (capaz de afrontar los problemas emergentes que exceden las disciplinas tradicionales), debe fomentar el intercambio entre sus áreas de conocimiento, y además expandirse (que integre los procesos educativos informales), lo cual quiere decir extenderse fuera de sus límites tradicionales y de los procesos educativos formales. Las prácticas digitales son ya habituales en profesores y estudiantes (como el uso intensivo de redes sociales y de servicios de “cloud computing”) pero siguen estando en gran medida ausentes de las políticas de las organizaciones.

Las nuevas tecnologías TIC inciden de manera notable en la producción y uso del conocimiento, con una fuerte repercusión en los modelos pedagógicos utilizados por las instituciones de educación superior, hacia un cambio profundo en las competencias multidisciplinares de los que imparten y cursan estas enseñanzas, y que han de repercutir en el desarrollo de su pensamiento crítico y en la capacidad de innovar, colaborar y emprender.

Estas prácticas de uso intensivo de medios sociales y de servicios de “cloud computing” entran en muchas ocasiones en conflicto con los hábitos tecnológicos de las universidades basadas en gran medida en sistemas cerrados y centralizados. Es esta situación un elemento a mayores que genera una demanda y necesidad de cambios en las propias instituciones educativas. Además, el profesor Manuel Area publica en su blog, que la participación en las redes sociales sigue siendo un fenómeno absolutamente minoritario entre el profesorado español.

La cultura digital y nuevas políticas, como el Espacio Europeo de Educación Superior, hacen urgente desarrollar en las universidades gallegas una verdadera cultura de innovación con modelos organizativos flexibles basados en la experimentación contínua y el pensamiento creativo.

Universidad 2.0 formula estos debates con los mejores expertos. Os esperamos en Santiago de Compostela.

#comdig La Comunicació Digital: Projectes d’emprenedoria i Innovació, Campus de la Comunicació-Poblenou

El context actual de la comunicació digital ofereix moltes oportunitats per a la innovació, tant en les organitzacions com en el món de l’emprenedoria. En ambdós àmbits es pot detectar un creixement de negoci i ocupació força interessant per a professionals de moltes disciplines. Per saber quins són els principals focus d’aquestes oportunitats i conèixer casos d’èxit que s’han posat en funcionament en els darrers temps, us conviden a la Jornada sobre Comunicació Estratègica Digital, on emprenedors i responsables de projectes explicaran de primera mà com s’està desenvolupant aquest sector de l’economia de la informació i el coneixement.

10.00 – 11.00h Oportunitats i canvis en la comunicació digital

11.30-12.30h Negocis 360º, emprenedoria digital en l’era 2.0

12.30h- 13.30h Experiències innovadores en comunicació corporativa

#edocejfe Organitzacions líders per al coneixement i l’aprenentatge, CEJFE i EDO-UAB

El coneixement, i especialment la seva gestió i direcció, ha esdevingut en el segle XXI la peça clau que marca la diferència entre les organitzacions eficients i aquelles que estan condemnades a la marginalitat i la desaparició.

En un exercici de responsabilitat i realisme, els gestors i responsables de l’Administració Pública, així com l’Empresa Privada, han de mirar al seu voltant per tal de detectar allò que fan bé les organitzacions del seu entorn, i que els permet ser més dinàmiques i competitives, per a intentar traslladar-ho a les seves institucions.

Plenament convençuts que avui en la societat global i interconnectada la innovació i la creativitat és arreu, organitzem aquesta Jornada on volem mostrar les millors pràctiques en gestió del coneixement en empreses i organitzacions líders en els seus sectors. També comptem amb ponents de contrastada reputació que aportaran coneixements i experiències útils per tal de continuar millorant, dia a dia, les nostres organitzacions.

Gràcies a aquestes quatre xerrades, he conegut per exemple

  • #crai2011 IX Jornadas CRAI: Evaluación y acreditación de las competencias informáticas e informacionales, REBIUN 16 i 17/6/2011, St Jaume de Compostel.la
  • Hootcourse Take your class conversation online / Go where students are
  • EBE Ciudades – “Buscamos empresas con un claro compromiso por la innovación tecnológica que colaboren en llevar EBE a otras ciudades”.

Imatge: Pont de Gard, Provença. Tantes jornades ens deuen portar a algun lloc, oi?