Universitat, recerca, territoris (sud-ouest)

ImageAl diari Sud-Ouest que es troba al País Basc francès hi ha avui un article titulat Université, recherche et territoires, de Jean-Jacques Rigal, que proporciona uns punts de vista una mica diferents dels nostres. Per començar, el text que destaca el diari ja mostra un camí: “Derrière le décor de l’autonomie se cache l’institutionnalisation du désengagement public national”.

Però més enllà d’una primera impressió que pot ser errònia, hi veig unes idees raonables: l’autor, director de l’IAE Pau-Baiona (Institut d’Administració d’Empreses) diu que hi ha el perill que l’atomització en petites unitats molt autònomes i la competència que s’hi estableix faci que algunes no puguen fer a la vegada una bona formació superior i una bona recerca.

L’autor ho deixa ben clar:

Pour conserver des universités socialement responsables, ce serait une erreur que de disjoindre formation supérieure et recherche

i també

Orienter et aider les politiques générales des établissements, agir sur leurs coordinations territoriales et régionales, voire interrégionales, sont des questions nouvelles. Les réponses à leur apporter ne se satisferont ni de vieilles institutions ni de vieux dogmes.

Potser les coses de què parla el director de l’IAE Pau-Baiona no són pas gaire diferents de les nostres, i els reptes i propostes tampoc. Deu ser perquè som veïns. O perquè el sector de l’educació superior de l’Europa del Sud té coses força comunes. De fet, pel que fa al territori proper, diu en Rigal:

L’université transmet la connaissance… pour commencer aux populations de ses territoires. Par la recherche et ses déclinaisons, elle participe à l’évolution de la connaissance universelle.

La foto és extreta d’un dels suplements de Sud-Ouest.