Xerrada a Lleida dins del cicle Un Mol(t) de Química

Image

Ahir vaig tenir l’ocasió de fer una xerrada a Lleida, en ocasió de l’Any Internacional de la Química, ja que vaig ser convidar per l’Institut d’Estudis Ilerdencs, dins del cicleUn Mol(t) de Química“. Dilluns ja va intervenir en Jaume Puig amb “Encara hi ha química?”, mentre que ahir en Claudi Mans parlava de “Gastronomia química”.

No havia estat mai a l’edifici de l’IEI, al centre de la ciutat de Lleida. De fet, el problema és que per als gironins Lleida és una ciutat que es troba lluny, y ara encara més amb les obres a l’eix transversal. Massa lluny per anar i venir en un dia, massa a la vora per fer-hi turisme amb pernoctació (el mateix problema que a Tarragona o Tortosa).

Image

La presentació de la xerrada, titulada Del ful·lerè al grafè: el carboni, actor principal de l’enginyeria de la matèria, es pot trobar penjada a Internet, i és una actualització de la xerrada amb el mateix títol que he fet en altres ocasions. Aquest cop, però, hi vaig afegir els darrers avenços en les aplicacions del ful.lerè, en especial relacionades amb la generació de llum polaritzada. Per això vaig portar les ulleres 3D que solo fer servir a les classes de criptografia quàntica, a més dels habituals models moleculars. També vaig exposar la utilitzat que poden tenir els punts quàntics del grafè en computació quàntica.

 

Image

Al final de la xerrada, i després d’algunes preguntes, vaig fer el joc de mans dels parells EPR, que em va permetre explicar el concepte de qubit i l’experiment del Gat de Schrödinger, fent servir l’analogia del clàssic joc de Martin Gardner basat en el principi de Gilbreath.

La televisó local per internet Waita.tv em va fer una petita entrevista, que es pot trobar al canal de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), i on es poden veure imatges de la meva xerrada:

Image

Moltes gràcies a l’IEI per convidar-me a fer la xerrada, a en Magí Riba per presentar-me, i sobretot a la Mercè Balcells per tota l’atenció que em va donar, i per la continuada col.laboració investigadora amb Girona, continuació de la que, ja fa temps, van iniciar a la UAB. Va ser molt agradable poder comparar com des de Lleida i Girona anem encarant els nous reptes universitaris. De fet, a la tarda amb la Mercè vam visitar el nou Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, seguit d’una visita al Campus de Cappont, al cantó del riu Segre. Juntament amb el campus de l’ETSEA, seu del Departament de Química de la UdL, van proporcionar una bona idea de la dinàmica de la Universitat de Lleida.