Bastint ponts transfronterers

Image

Avui ha tingut lloc a la Universitat de Perpinyà-Via Domitia una reunió entre representants de la universitat perpinyanesa, de la UdG i d’altres agents implicats per tal de conèixer com es fa l’orientació dels estudiants a cada cantó del Pirineu, tan dels estudiants preunviersitaris com dels universitaris (però sobretot dels primers). L’objectiu és de fer una Jornada Transfronterera d’orientació per a estudiants de batxillerat (Campus Lycèen Transfrontalier).

Ha estat molt interessant la reunió per diverses raons: primer, per conèixer millor el sistema educatiu francès, que pel que fa a la secundària va viure un cert canvi fa poc. En segon lloc, per conèixer les persones que a nivell de la UPVD tenen responsabilitats en la provisió d’informació i en la promoció dels seus estudis. I en tercer lloc, per conèixer millor les polítiques franceses pel que fa a l’orientació, més avançades que a casa nostra i, més que res, efectives.

Image

De fet, avui mateix ha estat nomenat el nou govern francès, resultant de les darreres eleccions presidencials, i per mostrar el compromís amb la lluita contra el fracàs escolar, s’ha nomenat un ministre “de la réussite éducative”, a part del d’educació i del d’universitats i recerca.

Del nostre cantó en J. Prujà, de l’oficina d’orientació i accés de la Generalitat de Catalunya, ha pogut mostrar les característiques del sistema català d’accés a la universitat, que comparades amb les del francès mostren un procés ben enrevessat. Per la meva part, he introduït a la vintena de participants la Universitat de Girona, i els he explicat les diferents activitats de promoció, tant dels estudis com de la recerca. Perquè moltes de les accions que es fan (per exemple, tutorització de treballs de recerca de batxillerat, Jove campus de recerca, etc.) són formes indirectes d’orientació dels estudiants prevuniversitaris.

Image

(imatge del Facebook del DOSIP; se m’hi veu teclejant al portàtil, al fons)

Hem pogut copsar com la UPVD també fa promoció dels seus estudis en els diferents instituts i escoles (lycées), tan amb personal tècnic de la UPVD com amb personal acadèmic, que proporciona una idea de cadascun dels àmbits d’estudi de la universitat de Perpinya (veure DOSIP).

Un cop acabada la reunió, encara he pogut mantenir una trobada amb els investigadors del CNRS amb qui hem iniciat una nova col.laboració a nivell de tallers divulgatius de la recerca. Per a la propera Setmana de la Ciència ja hem acordat que ens visitarem mútualment (afortunadament les dates de les respectives Setmanes de la Ciència són diferents).

Links UPVD:

Orientació Activa http://www.univ-perp.fr/fr/formation/orientation_active.html

DOSIP: http://www.univ-perp.fr/fr/formation/aide_a_l_orientation.html

Bureau d’Accueil, d’Information et d’Orientation: http://www.univ-perp.fr/fr/formation/aide_a_l_orientation/actualite_documentaire.html

DOSIP – Facebook http://www.facebook.com/pages/DOSIP/127365500699896