El TEDxUdG, una oportunitat per presentar idees i persones, una oportunitat per mostrar una UdG engrescada

Image

Demà a la tarda tindrà lloc a l’Auditori Monturiol del Parc Científic i Tecnològic de la UdG el TEDxUdG, un event relacionat amb les xerrades de TED, organitzat per la pròpia UdG i que jo mateix he impulsat activament en demanar la llicència (web al TED.com, web a UdG.edu)

L’esdeveniment de demà és un TEDx dels anomenats universitaris, que tenen un caire una mica més acadèmic i més relacionat amb l’educació superior que els TEDx normals. De fet, als USA el 40% dels TEDx són de tipus universitari, però en el nostre entorn la majoria són muntats per organitzacions relacionades amb l’empreneduria, innovació, màrketing i comunicació.

La UdG és doncs la primera universitat espanyola pública presencial que organitza un TEDx (la Univ.Internacional Menéndez Pelayo i algunes privades ja n’han fet). Crec que és una oportunitat molt bona perquè alguns dels nostres millors professors-investigadores mostrin el que fan, el que volen fer, i sobretot, el perquè fan el que fan i volen fer el que volen fer. El perquè el que fan és útil socialment.

Hem escollit el lema “Swell people and ideas. Enhanced university” per mostrar que la universitat la formen, abans que res, persones que tenen idees. A més, volem fer palès que la universitat ha canviat, i sempre es reinventa encara que sembli que no canvia. L’educació superior és un tresor (igual que tota l’educació) que totes les societats tenen. En aquests moments complexos, el paper de la Universitat és més important que mai, ja que és un referent social i un far que ajuda a moure’s per les convulses aigües de l’actualitat.

La UdG té un projecte pensat per als propers anys: el Projecte 2020, el Campus Euromediterrani del Turisme i de l’Aigua. La UdG té molts de grups de recerca que, amb una tasca a vegades silenciosa i poc agraïda, arrosseguen el carro del coneixement i de la formació superior. El TEDxUdG és una oportunitat per conèixer persones i idees de la Universitat de Giron en un llenguatge planer, d’una forma comprensible i sense perdre rigor intel.lectual.

La selecció de ponents ha estat difícil, perquè a UdG compta amb moltes persones que la potencien. Igual que ha estat molt difícil confeccionar la llista d’assistents presencials, limitada a 100 per imperatiu de la llicència TEDx (esperem que en poguem fer una segona edició, que no té aquesta limitació).

Però el TEDxUdG serà retransmés en streaming, amb un esforç de realització audiovisual compatible amb una política d’austeritat pressupostària. I cada xerrada serà gravada en video i inclosa al conjunt de xerrades del web general del TED. Esperem que això contribueixi a la projecció internacional de la UdG.

Muntar el TEDxUdG no ha estat fàcil, però l’equip organitzador (el “core team”) ha treballant de valent i amb molt d’entusiasme. Fer el TEDxUdG és també impulsar el concepte d’Universitat 2.0. Perquè demà els assistents i els que vegin la retransmissió en directe seria bo que fessin servir les xarxes socials per anar comentant les xerrades dels ponents. Dir el que està bé, i també criticar constructivament el que no està tant bé. Perquè la crítica forma part consustancial de la Universitat.

He d’agrair la feina del “core team” en general, i el lideratge de la Meius Ferrès (@mferres) en particular, que sap coordinar un equip engrescat. Estem contents de la resposta, i dins de la humiltat ens sembla que el TEDxUdG pot ser una jornada molt interessant.

Estem fent servir el hashtag #tedxudg per a les piulades a twitter, i a les xarxes socials només cal buscar-hi “tedxudg”. A partir d’ara anirem coneixent millor els ponents i el que ens han explicat.

El TEDxUdG és un esdeveniment bilingüe, i per això algunes xerrades són en català i d’altres en anglès. I en tot cas, el lema és clar: Swell people and ideas. Enhanced University.

3 thoughts on “El TEDxUdG, una oportunitat per presentar idees i persones, una oportunitat per mostrar una UdG engrescada

Comments are closed.