Els cursos MOOC estan de moda. De fet, la propera sessió del curs d’estiu de la UIMP University 2.0 els tindrà com a eix central el lema “Universidad 2.0: integrando la nube en la educación superior”, amb forta presència d’aquests Massive Open Online Courses.
Una bona reflexió sobre aquests cursos massius a distància l’he trobada al web University World News: “Yes, MOOC is the global higher education game changer”. Com poden afectar els cursos MOOC i el seu reconeixement per part del món de l’empresa a les universitats properes, i a aquelles que no formen part de l’elit que pot impartir aquest tipus de cursos? Poden les petits universitats tenir MOOCs? Algunes possibles respostes les dóna aquest post.
Pel que fa a l’evolució del professorat-docent i del professorat-investigador, està clar que allò que diferenciarà les universitats, en un marc de MOOCs, és la mentorització, la docència propera (i les pràctiques!) i la recerca:
“Some (perhaps most) universities will use MOOCs to reduce their personnel costs, though academic capacity is the weak spot in many institutions, and cutting academic capacity too far makes little sense in those universities that need research outputs to sustain their position in the global market.
Yet MOOCs puts unprecedented pressure on the teaching-research nexus. Perhaps teaching-focused academics will be pared back, with MOOCs partly substituting for them, and more research-only positions created. The main onsite work in higher education in future could be research not teaching.”
Casualment, ahir mateix El País en parlava al seu apartat de societat, al reportatge “Elitismo de masas” que recull força de les idees sobre MOOCs d’americans i anglesos, però no hi he trobat a falta una mica més de reflexió sobre el futur a les nostres universitats presencials.
Però més encara, seguint la moda dels MOOCs, aquesta mateixa setmana hi ha un MOOC que tractarà dels MOOCs. “MOOC MOOC, New Culture of Learning, and Starting the Semester” és el curs d’una setmana organitzat per la revista digital Hybrid Pedagogy http://www.hybridpedagogy.com/
El curs és a http://www.moocmooc.com/ Jo ja m’hi he apuntat. Del 12 al 18 d’agost
Em sembla que paga la pena llegir el post de l’University World News i mirar quin és el paper que cadascuna de les nostres universitats pot jugar en aquest camp, com es complementa amb els cursos que ja es fan a distància (UOC, cursos Intercampus com el que jo comparteixo – Informació i Ciència, etc.). Quin paper tindrà reservat la UdG o les petites (que no pas mediocres) universitats?
val la pena també llegir un post recent sobre com es fan MOOCs a Udacity. I també se’n fan a Coursera, com el que vaig començar però no pas acabar d’Intel.ligència Artificial.
Ah! i quin paper reservem al Procés de Bolonya respecte dels MOOC?
Foto: CC-BY-NC Pont penjant de Rochefort, agost de 2012