Imaginary/BCN – Una atractiva exposició

Image

ImageAvui hem passat el dia a Barcelona (els gironins ens costa baixar a la capital! – hi havia tants de turistes…) Â i hem aprofitat per anar veure un parell d’exposicions. La primera, la que commemora els 100 anys de l’enfonsament del Titanic, anomenada “Titanic. The exhibition”, al Museu Marítim de Barcelona. Interessant més aviat des d’un punt de vista sociològic, amb algunes pinzellades tècniques.

L’altra exposició que hem visitat ha estat “Imaginary/BCN“, del Museu d’Història de Barcelona, a la Capella de Santa Àgata, a la Plaça del Rei. La veritat és que és molt interessant perquè proporciona uns bons exemples de la bellesa de les matemàtiques, de la transposició 2D i 3D d’equacions, de pinzellades locals com la raó àurea al Monestir de Pedralbes o al propi Saló del Tinell. I una bona sorpresa anunciada: el Rellotge dels Flamencs de la Catedral, del Segle XVI, restaurat, grandiós (a la foto se m’hi veu… la roda dentada inferior és tan alta com jo!)

Aquesta exposició (itinerant, per cert – versió en anglès a http://www.imaginary-exhibition.com ) és a la vegada taller interactiu. Des de realitat virtual fins a programes de visualització matemàtica, passant per les diverses formes de tessel.lar una superfície (malauradament no hi he sapigut veure la Tessel.lació de Penrose – quasicristalls).

Val la pena invertir alguns minuts en aquesta exposició, tan deliciosa com solen ser-ne les de matemàtiques. Amb imaginació, innovació, amb informació nova (també hi surten coses de la construcció del metro de Barcelona)

Per a més informació detallada, a part dels webs corresponents, és interessant fer un cop d’ull a la nota de premsa , que fa esment de l’aportació del Museu barcéloní a aquesta exposició itinerant.

A la foto de dalt: un dels jocs que més m’ha agradat ha estat el parell de conjunts de miralls (caleidoscopis). Per exemple, només amb la petita peça central (les línies negres la delaten), en surt la forma del futbal.lè, ful.lerè (o messiè, per als fans del Barça 🙂 ).

A la següent foto: el futbal.lè tetradimensional. Haurem de pensar en una molècula de C60 4D!

Image

A les foto de baix: la visualització de l’equació d’una llimona.

Image