Parlant de la màgia com a forma d’oci i de comunicació de la ciència a l’Institut de Sils

Image

Aquest matí he anat a l’Institut de Sils (@institutdesils) per fer-hi una xerrada als estudiants de 3r curs d’ESO. Aquest Institut segueix un projecte diferent, i treballa per projectes (la documentació es pot trobar al seu moodle, i en part en aquesta presentació de Víctor Alegre http://prezi.com/fjfpl4p-gn8h/lavaluacio-de-projectes-a-linstitut-de-sils/). El projecte d’aquest Institut és molt interessant, i sembla que dóna resultats molt positius.

Primer he intentat explicar-los una mica qui sóc i quins són els meus interessos (ciència, comunicació de la ciència, món 2.0), he exposat ràpidament el meu camp de recerca, he fet connectar el meu iphone al projector i he volgut mostrar-los uns daus ben estranys que vaig comprar a Atlanta al G4G9 de 2010. També els he explicat com em vaig introduir al món de l’il.lusionisme, gràcies a fer un curset no fa pas gaire anys.

Llavors he passat a presentar la intersecció entre una de les meves aficions (màgia i il.lusionisme) i les meves inquietuds socials i acadèmiques (millorar la cultura cientifica de la societat i per descomptat millorar la imatge de la química). Per a això els he fet alguns jocs de mans amb cartes, tot intentant explicar conceptes complicats com l’experiment del Gat de Schödinger i els parells entrellaçats EPR.

En concret els he explicat el concepte de matemàgia, i la seva relació amb el mentalisme (he aprofitat per comentar una mica la lluita contra la pseudociència). Així doncs, he fet servir jocs basats en el Principi de Gilbreath. De fet, un dels jocs ha consistit en treure 12 estudiants a l’escenari (o sigui, davant de l’audiència), i fer que cada família de quatre, un cop escollides cartes de forma lliure, tingui una carta de cada pal de la baralla francesa.

Naturalment els he mostrat les cartes de la Taula Periòdica que vaig comprar per Internet, i els he parlat una mica de les propietats de la Taula i de com durant l’Any Internacional de la Química 2011 vam adaptar-hi jocs de mans clàssics.

He acabat la conferència amb el joc participatiu del Viatge per la Taula Periòdica, que permet mostrar el Principi de Paritat (un quadrat de 3×3). Ha estat un joc que ha permés a participació simultània de la seixantena d’estudiants, i que ha permès comprovar, un cop més, que sempre n’hi ha un 25% aproximadament que, malgrat que es dongui tota mena d’indicacions i esclariments, no aconsegueixen seguir el joc. Sempre passa!

Després d’una hora i mitja de xerrameca i “show”, he pogut fer petar la xerrada amb diversos professors i en particular amb en Víctor Alegre (@vicalegre), que ha estat qui m’ha convidat (gràcies a què ens vam conèixer al darrer Aumenta.me de Tarragona) i m’ha donat l’oportunitat de gaudir d’aquesta experiència.

En resum: un excel.lent matí, un ocasió per aprendre. Perquè som el que conferenciem.

A la foto, durant el joc basat en el principi de Gilbreath, amb l’estudiant que vaig escollir com a “secretari” i que em va seguir molt bé l’actuació.