Segona edició del rànking de reputació del THE: pocs canvis

Image

Fa un any vaig fer una entrada sobre un nou rànking universitari, el de reputació del Times Higher Education. Fa pocs dies ha sortit la seva segona edició, que ha comptat amb un bon increment de respostes, ja que les dades s’obtenen a partir d’un qüestionari. En definitiva, no és una classificació sobre la qualitat real de les universitats, sinó sobre la percepció que se’n té – gairebé millor, perquè el que importa és el que l’altra gent pensi sobre una universitat, ja que això impacta sobre els òrgans finançadors, sobre la pressió de la societat, sobre els votants a les eleccions…

In just two cycles of the invitation-only survey, almost 31,000 individual academics from 149 countries have engaged with the exercise – providing a rich insight into the reputations of institutions around the world. This year’s table of the top universities by reputation is based on a record sample of 17,554 detailed responses, up 31 per cent on last year.

Veig que França hi veu dues universitats més respecte de l’any passat. Per exemple, la Universitat Pierre et Marie Curie, amb qui la UdG coordina els seus esforços en el PRES Pirineus Mediterrània, i també al CEI Euromediterrani del Turisme i de l’Aigua.

Segueixo dient que la posició de cada universitat deu dependre segurament del conjunt de persones seleccionades per passar les enquestes.

La classificació l’encapçala Harvard, seguida del MIT, Cambridge, Stanfort, Berkeley i Oxford. Veig que la meva segona alma mater (Berkeley) segueix molt ben classificada. Espero que les retallades que pateix amb reduccions pressupostàries del govern de l’estat de Califòrinia no l’afectin gaire.

Es pot trobar bona informació d’aquest nou rànking a una llarga entrada de l’excel.lent blog Más que universidad – Gestión y finanzas universitarias (em va agradar que li poséssin també el nom internet “edunomia”). Recomano llegir altres entrades relacionades que hi ha.

L’Enric Canela també ho ha comentat a Haurem de fer feina per millorar la nostra reputació, i el blog Apréndelo també ho esmenta a España no aprueba en reputación universitaria.

Crec que tenir bona reputació universitària també implica una qüestió de branding. Amb la dualitat Catalunya-Barcelona potser s’hi perd una mica (m’agrada aquesta dualitat, però és veritat que es podria estar millor si hi hagués una marca més clara). A més, si tot Catalunya es presentés com a única universitat potser també es milloraria, però això demanaria molts d’anys. Les universitats que encapçalen el rànking són antigues i, sobretot, fan molt bona recerca i atrauen els millors estudiants de postgrau, i en alguns casos també els millors de grau.

La imatge surt al web de Harvard avui mateix: http://www.harvard.edu/sites/default/files/home_features/Running_522.jpg