SpotOn London (II)

La segona (i última) jornada de l’SpotOn London ha estat tan o més interessant encara que la primera (nota: no he fallat ni un minut a les xerrades, workshops i sessions, excepte pel que fa a les sessions paral.leles… no és pot ser a 3 llocs al mateix temps!). La primera sessió (paral.lela) ha estat #solo12twitter, on l’autora del @science140 (un compte de twitter que demana tothom de fer tweets que continguin una idea de ciència) i del web science140xxxcom ha moderat la taula, per cert molt interessant.

Aquest cop a mitja sessió se’ns ha demanat d’ajuntar-nos en grups, i per exemple de fer veure que piulàvem com a un esquirol (perquè els altres dos membres de la mesa, d’Irlanda, estan relacionats amb un Zoològic). Sembla que té molt d’èxit impersonificar un animal, perquè la gent ho veu més a prop, sobretot si es fa servir un lleguantge apropiat (a Burgos ja hi ha l’experiència d’en Miguelón, un avantpassat, però és humà). En aqueesta sessió s’ha vist la diferent expertesa dels assistents, potser m’esperava que fossin més àgils.

A la foto s’hi veu el llibre “A neutron walks into a bar…” que recull les principals piulades de @science140. En parlar-ne amb la seva autora, m’ha dit que és disponible a Amazon.com.

Molt interessant també l’@ianbrunswick de http://sciencegallery.com/ (Irlanda). Val la pena veure la seva iniciativa.

Image

A la segona tongada de sessions, en @briankelly parlava d’amplificació d’events, però com que és un tema que conec prou bé, precisament perquè l’he treballat amb ell (i el 2010 ens en va fer una sessió a la UdG), he anat a l’app slam: #solo12app on tothom que volia (normalment emprenedors) podia presentar la seva app o apllicació en 5 minuts. Les relaciono, són interessants:

  • F1000 http://f1000.com/prime
  • purediscovery.com (n oli ha funcionat)
  • scrazzl, sobretot biomèdic
  • WikiPathWays, Open public platform dedicated to curate biological pathways (es podria estendre a reaccions químiques?)
  • Emotionsense.org, orientat a la recerca en psicologia, enquestes via mòbil, etc.
  • Brisskit, biomèdic
  • Altrmetrics, per fer altmetria (ja en vaig parlar dissabte)
  • Figshare, per publicar en obert (ja en vaig parlar dissabte)

Després del coffee-break, ha tocat la sessió de l’@AJCann, sobre #solo12impact impacte de la comunicació cientíca via mitjans socials. Aqui hi ha la foto de la presentació de #solo12impact on en en @AJCann ha esmentat el post convidat al blog d’en @brialkelly, fet per en @xavierlasauca. Aquesta imatge el ponent l’ha feta servir vàries vegades.

Image

Ha estat molt interessant, i hi he intervingut un parell de cops, per exemple per dir que les universitats, i fins i tot les persones, poden tenir més d’un nick de twitter (i d’altres xarxes socials). També he esmentat l’estudi que publicaré convidat al blog d’en @briankelly, comparant índexs de reputació d’unviersitats europees.

L’@ajcann està en contra dels índexos tipus klout, i per exemple li agrada crowdbooster.com – per cert, he aprofitat per registra-hi els meus dos nicks principals (@miquelduran i @quelet). Ha esmentat un altre índex. gink. No el coneixia, però tampoc passa res – gràcies a la meva intervenció hi ha hagut gent que ha conegut l’índex kred.

S’hi ha repetit vàries vegades en què cal que cadascú tngui una política de publicació a twitter (i tal com ha dit algú: primer cal saber quin objectiu es persegueix!).

Ah! i hi he conegut un nou concepte: “dark social”, és a dir, la cara oculta de les xarxes socials… moltes vegades es reben visites a un web de forma directa, i no se sap ben bé des d’on (ni referències, ni e-mail, ni twitter, res).

Havent dinat he pogut assistir a una molt interessant sessió: la de “engagement”, o sigui, la d’implicació social. M’ha agradadat molt la web de http://iamascientist.org #solo12

La ponent ha parlat d’una eina interessant per treballar de forma grupal en un grup de recerca. http://keepandshare.com – i ha mostrat un report d’una experència engrescadora en l’àmbit de la cultura (no científica, és clar): http://Weareculture24.org.uk – Fins i tot ha presentat un Social Media Toolkit, que he trobat molt rellevan: http://www.keepandshare.com/doc/3151276/social-media-metrics-toolkit-pdf-september-20-2011-12-47-pm-51k?da=y

En aquest reports, a les conclusions s’hi diuen coses molt clares, com la vuitena: cal establir forts lligams enre l’equip web (+ web 2.0), la gent de màrketing, els creadors de contingut (investigadors), i els executius (govern).

This report recommends: 10 key things to do
1. Adopt Google Analytics for basic reporting to government along with central government use of an ISP
level alternative (such as Hitwise) for balance. Widespread adoption will allow for in-depth sector analysis
and benchmarking.
2. Adopt this report’s guidelines on best practice for configuring Google Analytics software to ensure consistent
reporting. This should cover basic health checks, user segments and goal definition.
3. Revise the ‘whole’ suite of metrics you care about and also the tools you use to measure them. Google
Analytics and Hitwise are not the solution; they must be used as part of a multi-tool solution that will require
good problem definition before we start.
4. Engage with and consider ways to enhance Search Engine Optimisation (SEO) through investment of money
and/or time. This is still the main source of most of your traffic.
5. Consider where, when and how you use social media to be most effective. Investment can buy you popularity
but it can’t buy you engagement.
6. Define your online audience targets specifically and map them to your overall business objectives and targets.
Online access for everyone is simply not good enough.
7. Don’t think about digital activities as something separate from the physical. Build links between your overall
mission and business strategy and all your activities. Define your overall strategy before you deploy any specific
tactics – digital or otherwise.
8. Build links between your web team, your marketing dept, those who create your content and your executive.
Work together to define shared goals that can be used for reporting.
9. Get ready for mobile. Ensure your website is mobile friendly and you can respond to the growing trend
of mobile access. Consider what your users want to on the move?
10. Remember to look at the patterns, not just the numbers. Small can be beautiful. Success is not defined
by scale but by fulfilling your objectives or your audience’s needs.

El seu objectiu és mesurar l’engagement: fins i tot va desenvolupar una fòrmula per a facebook! Diu que no és tan important on s’és, sinó com es canvia (òbviament… primera derivada). Sobre l’engagement del públic, el de @iamascientist esmenta http://www.publicengagement.ac.uk/ on s’hi diu en particular què es pot fer!! http://www.publicengagement.ac.uk/what/purposes-of-engagement i on també s’hi parla d’analítica http://www.publicengagement.ac.uk/about/impact-analysis.

A la penúltima sessió del dia he asssitit a la més divertida: #solo12stories, sobre com humanitzar i fer més personal la comunicació de la ciència. S’ha parlat d’històries de doctorands, de laboratoris, etc… De fet, jo he fet algun tweet sobre les adaptacions del conte de la Caputxeta Vermella, però veig que encara he de fer més relat (això ho diu sempre en política en Pau Canaleta: storytelling). Idees sobre aquesta sessió són a http://bit.ly/solo12stories A la taula hi havia un contribuïdor a ted.com, de http://Storycollider.com. Una idea important: no tan sols cal explicar una història, cal deixar clar perquè és imporant per al que l’explica.

La darrera sessió ha estat en forma de taula rodona, a la sala principal i sense res en paral.lel, sobre el nou paper del periodisme científic, els blogs, etc. Hi ha tingut un paper rellevant The Guardian, que segueixo regularment.

One thought on “SpotOn London (II)

  1. Miquel, moltes gràcies pels teus quatre posts sobre el que s’ha “cuinat” durant l’Spot On London 2012. Especialment els dos darrers, plens d’enllaços amb informació molt interessant, m’han permès fer-me una idea aproximada dels temes que s’han tractat. Quina llàstima no haver pogut assistir-hi! Sembla que l’ambient era magnífic, i també que en el tema de comunicació de la ciència 2.0 van força per davant nostre… Una abraçada i gràcies per les referències 🙂

Comments are closed.