Xerrada a la UIC-Sant Cugat: de les circumstàncies digitals, biològiques i socials

Image

Avui he anat a la UIC a Sant Cugat (Hospital General de Catalunya) per fer la xerrada Jo sóc jo i les meves circumstàncies digitals” que fa vuit dies ja vaig fer a la UIC-Barcelona. Abans de res, he de tornar a agrair en Bernat Torres que m’hi hagi convidat.

Ha estat curiós avui el dia: a primera hora, quan en un tweet he dit que aniria a la UIC-Sant Cugat, i hi he dit “Avui cap a Sant Cugat, per fer la xerrada a les 2 a la UIC “Jo sóc jo i les meves circumstàncies digitals” ow.ly/eIGAR” he estat replicat per en @yuribcn amb “@miquelduran: “Jo sóc jo i les meves circumstàncies digitals” ( ow.ly/eIGAR ) i socials i biològiques, en conjunt holistic!”. Per un altre cantó, la @monicamoro ha piulat sobre la Contra de La Vanguàrdia, que avui és molt interessant, i l’he repiulada amb “RT @monicamoro LV “Estamos pasando de una vida biológica a otra digital” vsb.li/HMJbEf // Molt rellevant per meva xerrada avui UIC!”. Totes dues piulades m’han servit d’introducció a la xerrada i la veritat és que m’ha estat molt útils per introduir millor el tema entre els assistents a les aules de la UIC.

Certament quan dic que “jo sóc jo i les meves circumstàncies digitals” s’hi sobreentèn que el primer “jo” ja conté les altres circumstàncies biològiques i socials. Amb en Bernat Torres, que és antropòleg, vam estar comentant aquest tema orteguià.

Pel que fa a La Contra de LV, es tracta d’una interessant entrevista a Jochen Doppelhammer, que s’anomena “precursor de la identidad individual digital universal”. Amb respostes una mica provocadores, habituals a La Contra, hi diu Doppelhammer, per exemple

  • Ja estem en trànsit de la vida biològica a la digital
  • Som informació: en viure, convertim la informació del codi genètic en energia
  • L’increment de capacitat computacional ens permetrà aviat copiar les neurones del cervell en software, al núvol, i viure-hi mentalment sense que la nostra existència terrenal importi ja pas gaire.
  • Potser la “trucada telefònica” morirà
  • Cal lliberar les identitats de l’e-mail i dels números de telèfon
  • Parlar era de franc, i ha de tornar-ne a ser

Les idees que exposa a LV són les que vaig intentant recollir en aquest blog. Hi discrepo, però, al menys en una cosa: no crec que cada persona hagi de tenir una identitat única: crec que hi perdria la llibertat. M’agrada molt més el fet que jo pugui tenir múltiples nicks a twitter, que no pas el model Google+ que només em deixa tenir una identitat amb noms i cognoms. Potser caldrà arribar a un compromís. En el fons, és el que a vegades dic: no entenc per què Correus no proporciona una bústia a cada ciutadà on hi pugui rebre de forma autentificada e-mail, amb independència que cada persona pugui tenir altres bústies.

En tot cas, La Contra de LV és rellevant per a la xerrada que he fet a la UIC. La presentació PPT ha estat la mateixa de la setmana passada que tinc penjada a l’Slideshare.