Xerrada a Taradell per la Setmana de la Ciència: la Ciència en Primera Persona

Image

Avui he participat a l’activitat “La ciència en primera persona”, dins de la Setmana de la Ciència. Aquest cop se m’ha demanat de fer la xerrada a l’Institut de Taradell, i la veritat és que de seguida vaig dir que sí, pensant en què només el viatge ja pagava la pena. I així ha estat: els colors de la tardor són espectaculars! Des de Santa Coloma de Farners tot plegat ha estat una simfonia de colors ocres, marronosos, delicats, amables, preludi d’un fred hivern.

Encara més m’ha agradat ser a l’Institut Taradell. Després de fer un petit vol pel poble (vila?) i fer la foto que acompanya aquesta entrada, he fet una xerrada als estudiants de Batxillerat de l’àmbit Científic i Tecnològic, tant de primer curs com de segona. He actualitzat la meva conferència sobre Quasicristalls, de la qual n’he penjat el PPT a Slideshare:

Com en d’altres ocasions, he aprofitat per fer jocs de mans basats en el Principi de Gilbreath, fent servir cartes franceses. Primer el de vermelles/negres, i després el de famílies. He vist els estudiants molt espabilats, i de fet quan, després de la xerrada alguns d’han quedat un momnet, i els he fet el joc de Spelling de Martin Gardner, han endevinat el seu fonament algebraic.

He d’agrair els professors de l’Institut Taradell el seu entusiasme, i tots els estudiants que han assistit a la xerrada el seu interès. De veritat que ha estat un plaer poder-los explicar una mica la interconnexió entre química, cristal.lografia, art, història, matemàtiques, il.lusionisme, … i ara hi he afegit, informàtica (la màquina de Turing i les tessel.lacions de Penrose).