Diada de Sant Albert: matemàgia i col.laboració amb la Unviersitat de Perpinyà

Ahir va tenir lloc a la Facultat de Ciències de la UdG la Diada de Sant Albert, amb la qual es va obrir l’edició 2014 de la Setmana de la Ciència. Entre d’altres col.laboracions, vam tenir-hi un taller de matemàgia, on en @pepquimic i jo mateix vam tenir la col.laboració de dos estudiants de química: en @reig_sergi i la @laiavicens. Tots dos van aprendre a fer els jocs de mans que tenim preparats relacionats amb la Taula Periòdica dels Elements.

Image

El públic va ser de dos tipus: grups d’estudiants de Batxillerat que aprofitaven per fer diversos tallers i visitar la UdG, i estudiants de Ciències que de forma individual o en petit grup s’aturaven al taller. Els jocs més aplaudits van ser, com passa darrerament, els més impactants i que permeten participar de forma individual però simultàniament amb d’altra gent: el baby hummer, eljoc binari, el quadrat pseudomàgic, … Els nostres estudiants, divulgadors en formació, van tenir també l’ocasió de fer el joc de l’entropia (en màgia, anomenat “Fora de l’Univers”) i diverses variants del Principi de GIlbreath. I també el nou joc que vam conèixer al G4G11 on cal mentir i no pas dir la veritat.

Image

 

Image

Dins de la continuada col.laboració que hi tenim, i com a contrapartida a la nostra visita a primers d’octubre a Perpinyà, vam acollir professors i doctorands de la Universitat de Perpinyà-Via Domitia, coordinats per Sylvie Payre i Valérie Hinoux. La Valérie és a més la coordinadora del Village des Sciences, l’activitat principal de la Festa de la Ciència ue es fa arreu de França a primers d’octubre, l’equivalent a la nostra Setmana de la Ciència.

Els companys de la UPVD van portar dos tallers: un d’energia solar, i un de restauració del paisatge subaquàtic, conduïts per doctorands de parla catalana. Aquests dos tallers, juntament amb el nostre de matemàgia i el taller de les olors dels companys de Química Orgànica, van ser les quatre activitats muntades al hall de la Facultat, i per tant que tothom podia veure en entrar i sortir de l’edifici.

Image

Un cop acabats els tallers vam anar a dinar tots plegats amb l’expedició de Perpinyà per compartir les experiències divulgatives, i també per parlar de la col.laboració de futur. Explorarem diverses possibilitats de finançament, i per descomptat seguirem visitant-nos mútuament en les iniciatives científiques que anem impulsant.

Gràcies a la Laia, en Sergi i als visitants de Perpinyà!