Fent matemàgia a la UCE a Prada

No havia estat mai a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada. Per això m’ha fet una gràcia especial anar-hi, juntament amb la @laiagd, per impartir avui i demà un taller de matemàgia. Havia passat per Prada vàries vegades, en excursions i viatges entre el Rosselló i la Cerdanya, però és el primer cop que m’hi he parat tranquil.lament.

La UCE és al Lycée de Prada. Una organització càlida amb participants engrescats i compromesos, dins de la senzillesa dels esdeveniments que arriben gairebé a 50 anys, i que van començar en una situació força diferent a l’actual.

Image

Amb la Laia hem fet el tallera una vintena d’assistents d’edats variades, que és el número ideal per fer el taller de matemàgia. Després de començar amb l’habitual joc del Baby Hummer, que amoroseix els possibles dubtes dels participants, hem fet un petit viatge i hem donat pistes de jocs amb números, il.lusions sensorials, origami… segurament tot nou per a tothom. Al final, per promoure l’assistència de demà (cal fer màrketing! 🙂 ) hem fet el joc del dia de la setmana, que trobo que a més de divertit és útil per a la vida diària, i el del bitllet d’euro, que a més permet parlar de codis i seguretat. Hem fet poques cartes, més enllà de mostrar com es poden fer servir per construir estructures.

També els hem fet jocs amb plàtans i amb pomes, perquè ens permet introduir conceptes de química com per exemple la quiralitat (no perdem mai l’ocasió de fer divulgació científica). Els follets trapella (en el nostre cas, els científics follets trapella) han captivat els assistents… i també la meva extraordinària velocitat per multiplicar.

Demà serà el dia de la cartomàgia matemàtica. Una mica diferent.

Image

M’ha agradat molt veure com alguns participants rossellonesos han vingut per la màgia però també pel català. Ha estat interessant com algunes expressions (com per exemple “any de trespàs” en el joc del dia de la setmana) han tingut dificultat d’interpretació. El català ho té complicat al Rosselló.

Una experiència positiva. I també poder gaudir de l’ambient de la UCE, de la venda de llibres, de la varietat d’activitats, de Prada.

Gràcies a la UCE i a la FCRi per convidar-nos a impartir a aquest taller!

Image