Fent Matemàgia de la Ciència a Perpinyà

IMG_9017

Foto: amb en Joan Miró preparats per començar!

Abans d’ahir vam anar amb en Joan Miró a la Universitat de Perpinyà-Via Domitia per participar al Village des Sciences (Festa de la Ciencia en l’àmbit de tot l’estat francès). De fet, dijous ja hi havia anat en Pep Anton Vieta (@pquimic), ajudat per la Judit Torrent (estudiant de química), encara que només havent dinat.

Divendres vam tenir la sort amb en Joan de rebre set grups-classe diferents, d’edats entre 7 anys i 14, per fer-los diversos jocs de mans relacionats amb la ciència. La veritat és que no vam poder fer cap joc relacionat amb la taula periòdica dels elements, ja que cap grup l’havia estudiada encara. En canvi vam fer, entre d’altres, aquests jocs:

  • El científic desaparegut (agrada a petits i grans!)
  • Jocs topològics amb cordes (èxit segur, si tothom en pot tenir una)
  • Vermelles-negres (sempre impactant)
  • Spelling (sobre tot als més grandets)
  • Il.lusions òptiques dinàmiques (de les de reixa)
  • Joc binari (un èxit a partir dels 10-11 anys)

El fet que els grups fossin de 15-20 participants, i que a la mateixa sala de l’edifici de l’IAE hi hagués dos tallers més molt interessants (Talteüll i els seus cranis, per exemple) va posar-nos a prova, però en general ens en vam sortir. I sobretot, en Joan Miró va mostrar la seva capacitat d’empatitzar amb la mainada.
No estic acostumat a fer tallers amb diversitat d’edats, ni tampoc a fer-ne amb mainada de primària. Així que em va servir de bona lliçó, i també per adonar-me de la importantíssima tasca dels mestres i dels companys de la Facultat d’Educació de l’àmbit de Didàctica de Ciències Experimentals.

Encara que hi participem com a grup per quart any consecutiu, no havia vist la Fira feia temps, quan es feia al Palau de Congressos, al centre de la Vila. Crec que ara que es fa a la mateixa Universitat, la qualitat i quantitat dels tallers és més elevada. Francament paga la pena de visitar-la.

4e

Foto: al matí vam tenir l’ajuda de dos estudiants de biologia de la UPVD de parla catalana.

De la resta de tallers em va agradar i interessar especialment “La Chimie des Sorcières“, pel Dept. Química UPVD, el de Qu’est ce qu’un algorithme, amb una visió algorísmica molt interessant d’alguns dels jocs que fem (per exemple el Viatge per la Taula Periòdica), i el de la Univesitat de Florència La physique dans la vie de tous les jours, un taller càlid, enginyós, atractiu però també útil.

Hem d’agrair l’equip organitzador del Village des Sciences per haver-nos tornat a convidar a participar-hi, especialment a la Valérie Hinoux, la seva coordinadora. Hi tenim una bona col.laboració, que mantindrem en el futur. Esperem veure algun dels tallers a la Setmana de la Ciència a Girona, a mitjans de novembre.

Foto: del compte de twitter de la @upvd1 – Vaig posar-me la samarreta d’en Sheldon!