La Matemàgia de la Ciència, a l’Escola Pia de Sabadell

 

Image

Avui hem estat a Sabadell amb en @pquimic per fer dues sessions de la nostra nova activitat La Matemàgia de la Ciència. Es tracta d’un dels dos tallers de màgia que estem impulsant, l’altre és La Màgia de la Taula Periòdica (veure’n descripció a La Màgia de la Ciència del blog de la C4D).

Hem pogut fer jocs espectaculars i d’altres de participatius a dos grups d’estudiants de 4rt curs d’ESO de l’Escola Pia, en el marc de la seva Setmana Matemàtica. No han estat exactament els mateixos jocs per a un grup i per a l’altre, per tal d’intrigar una mica els alumnes, i també per no repetir-nos (hi ha algun joc que no es pot repetir 🙂 ).

Image

D’entre els jocs que hem fet, podem destacar-ne el basat en la successió de Fibonacci, els de la Taula Periòdica, i el Joc del Plom basat en una idea de Martin Gardner. per una altra part, els jocs dels números màgics 1.089 i 142.857 sempre tenen molta acceptació, i avui també. I confeccionar un quadrat màgic sempre és atractiu. Fins i tot hem explicat la diferència entre mecànica clàsica i mecànica quàntica, fent servir una carta.

Hem fet servir tres mides de cartes: les normals, les Jumbo i les Gegants (que aquest any em van portar els Reis). No és pas fàcil manipular les Gegants (veure la primera foto).

El joc participatiu massiu Baby Hummer ha resultat en una taxa d’èxit d’un 80-85%, normal en aquests casos. Aquest joc, que implica 4 cartes per a cada participant, demana estar atent a les instruccions.

Image

Les il.lusions òptiques, els científics mutants i les pomes quirals els han resultat curioses. L’únic problema de les pomes quirals és que emplastifen una mica les mans i és complicat dur a terme el taller-espectacle. És clar que seria pitjor amb una cíndria!

Per a cada grup hi hem fet una petita presentació sobre el que és la matemàgia:

En resum: ens ho hem passat molt bé, i ens sembla que als alumnes (i profesors!) els ha agradat. Moltes gràcies als organitzadors, a la Lydia Orobitg, i a l’Escola Pia de Sabadell!

Ah! ens va agradar veure un Tetrahedre de Sierpinski fet amb palletes. Bona idea!

Image

1 thoughts on “La Matemàgia de la Ciència, a l’Escola Pia de Sabadell

Comments are closed.