Per primer cop dissabte vaig tenir l’oportunitat de participar al certamen-concurs Ciencia en Acción, al Cosmocaixa de Barcelona. De fet, aquesta és una iniciativa vinculada amb l’event europeu Science on Stage que aplega divulgadors i experiències divulgadores de tots els àmbits de la ciència.
En aquesta edició de Ciencia en Acción l’equip de la C4D (del qual en formo part) va presentar-hi, per un cantó, dos tallers: “El taller de les aromes” (per en @pepduran i en @pquimic) i “La Taula Periòdica és Màgica”; per un altre cantó, va presentar l’espectacle de mitja hora de durada “La Màgia de la Taula Periòdica”. Aquest espectacle precisament va rebre la Menció d’Honor de Jurat , en un acte que va tenir lloc diumenge al matí durant la cloenda del certamen. El taller màgic i l’espectacle els vam fer en col.laboració amb en Fernando Blasco (@fblascoc).
Al llarg de divendres a la tarda i tot el dia de dissabte, en diversos espais dins del Cosmocaixa s’hi van aplegar multitud de tallers de física, matemàtiques, astronomia, químcia, etc. En aquest cas, els dos tallers esmentats estaven en l’espai de Demostracions de Química. El taller “La Taula Periòdica és Màgica” consistia en jocs de mans, en curiositats i en trencaclosques relacionats amb la Taula Periòdica dels Elements Químics. Una de les coses novedoses que hi vam presentar va ser un tetris de la Taula Periòdica, peces tetròminos on només hi ha el símbol atòmic.
Pel que fa a l’espectacle premiat amb la Menció d’Honor, “La Màgia de la Taula Periòdica”, es va representar dues vegades, una al matí i una a la tarda, a l’auditori principal del Cosmocaixa. Aquest espectacle consisteix en una combinació d’experiments espectaculars amb jocs relacionats amb elements de la taula periòdica, basant-se en jocs de màgia matemàgica. Aquests jocs permeten la participació dels assistents, en uns casos perquè pugen a dalt de l’escenari, o en el cas de joc anomenat “Viatge per la Taula Periòdica”, perquè tots els membres de l’audiència fa un mateix joc, individual.
Els jocs experimentals els van fer en @pquimic i en @pepduran, mentre que en Fernando Blasco i jo mateix van conduir els jocs de mans, sempre amb un dels dos com a conductor (ens anem canviant de rol). La @laiagd va estar a dalt de l’auditori, amb els tècnics de so i imatge, al control del Prezi i de la música. I en Joan Miró va recollir els detalls que hem d’anar polint. Jo personalment vaig conduir un joc basat en el Principi de Gilbreath, on a partir de consonants i vocals es formen màgicament símbols químics, i un altre basat en un joc de l’appasionant llibre “Magic tricks, card shuffling and dynamic computer memories”. En Fernando va conduir un joc de desaparició misteriosa d’una carta, i el de participació massiva de Viatge per la Taula Periòdica. Total, 30 minuts aprofitats al màxim. He de dir que a la tarda l’espectacle ens va sortir més fresc, dinàmic i fluïd que pel matí. Segur que en futures ocasions encara ens sortirà millor.
Tant l’espectacle com el taller de màgia de la taula periòdica formen part d’un projecte més ampli que hem anomenat “La Màgia de la Ciència”, que resulta de la col.laboració amb en Fernando, que és professor de matemàtiques de la Universitat Politècnica de Madrid. De fet ja hem dut a terme altres iniciatives en la intersecció entre màgia, ciència i educació, per exemple fa ben poc a Ciencia en Redes, i tenim en perspectiva un MOOC de màgia i ciència .
L’espectacle premiat el tornarem a presentar dintre de pocs dies (divendres 17) a les II Jornadas de Divulgación Innovador a a Saragossa. Pel que fa al taller, serà la base de “La Matemàgia de la Ciència”, dins del Village des Sciences , Fête de la Science, a la Universitat de Perpinyà-Via Domitia, aquesta mateixa setmana.
Foto de tot l’equip d’investigadors i d’estudiants a l’auditori de Coscomaixa de Barcelona al final de l’espectacle de la tarda: Fernando Blasco, Miquel Duran, Pep Anton Vieta, Pep Duran, Laia Guillaumes i Joan Miró, juntament amb els estudiants col.laboradors.
A partir de les piulades i entrades a facebook dels participants de la UdG, he elaborat un storify que es pot trobar a https://storify.com/miquelduran/ciencia-en-accion-2014-c4dudg
He d’agrair la col.laboració dels estudiants de 3r curs de química de la UdG, i també de varis estudiants de 2n curs que van fer-hi un cop de mà i que van endinsar-se per primer cop en el món de la divulgació de la ciència.
Aquí som tots els gironins que impulsem La Màgia de la Taula Periòdica en col.laboració amb en Fernando Blasco, de la Univ. Politècnica de Madrid