Les claus per muntar un MOOC. curs de formació a la Universitat de Vigo #23keysmooc

Image

Ahir i abans d’ahir vam ser amb la Sílvia Simon a la Universitat de Vigo, impartint un curs de formació a professors sobre les claus per muntar un MOOC: Vinte e tres claves para impartir un MOOC e divertirse. Derivat del curs que vam fer l’hivern, de forma no presencial, per als professors de la Universitat de Barcelona, han estat 14 hores divides entre sessions explicatives i sessions pràctiques (8 temes). O sigui, dos dies intensos concentrats en mostrar què és un MOOC, què no és, per què és rellevant impartir-ne un, i com es pot muntar:

  1. Falemos do MOOC
  2. Formulemos o MOOC
  3. Gravemos os vídeos
  4. Xeremos ligazóns a recursos con fluxo de aprendizaxe
  5. Deseñemos a avaliación
  6. Fomentemos a colaboración do alumnado
  7. Publicitemos o MOOC
  8. Avaliemos o curso

Donat que el curs original era en format Moodle en el si del sistema de la UB, vam copiar en el seu moment (amb llicència Creativa Commons CC-BY-SA) el contingut a un wiki (23clausmooc). Però en ser en català, hem hagut de traduir-lo a l’anglès (per poder fer del wiki un entorn descobrible). A més, donat que aquests dos dies han estat de docència presencial, hem resumit en una presentació cadascun dels vuit mòduls, a part d’una presentació inicial general. Tot es pot trobar al wiki del curs, etiquetat amb 23keysmooc.

La trentena d’estudiants van acabar ahir fent una desena de propostes ben diverses, tot planificant cursos de temàtiques que ja tenien pensades o bé fictícies. Vam tenir la sort de tenir una gran diversitat de procedències, cosa que va facilitar un treball cooperatiu i que sortíssis cursos ben diferents en contingut i en planificació. Potser una de les coses que els participants van aprendre millor, i que no havien tingut l’oportunitat de tenir prou clara, és “Un MOOC no és una juxtaposició de videos”.

Image

(Foto: @silviasimonr)

Com a novetat vam fer una minienquesta de només 4 preguntes, just abans de començar i un cop acabat el curs, per saber si el curs va ser profitós (resultats més endavant).

És aquesta la nostra tercerca activitat de formació en MOOCs, després del curs per a l’ICE de la UB i de la sessió en el marc del projecte català 14MOOCs14. A part de les diverses xerrades i taules rodones on hem participat, és clar.

Ha estat un cap de setmana intens per a mí, ja que de la jornada de Màgia i Neurociència de dissabte, tan intensa i apassionant, vaig passar a un diumenge de treball en hotel i al tren (quin viatge tant encisador per Castella i Galícia!), a dos dies sencers d’immersió en MOOCs. El cansament acaba sortint.

Gràcies a l’Àrea d’Innovació Educativa de la Universitat de Vigo i en especial a la Mariam Villar per convidar-nos a impartir aquest petit curs i per la seva amabilitat.