Trinxat amb molta energia (renovable)

 

Image

Ahir al vespre vam tenir la tercera edició del #trinxat de Girona. Aquest cop, amb la presència d’en Franc Comino, “empresari olotí Soci fundador de Wattia Innova, que ha impulsat l’Espai Zero d’Olot, un recinte integrat per vint enginyers on han aconseguit no consumir energia tradicional durant tot un any, ininterrompudament. Fabriquen l’energia i la consumeixen quan la necessiten”.

La veritat és que va ser ben interessant el que ens va explicar. I em va engrescar l’energia que porta en Franc Comino (@franc_comino), la qualitat de les seves explicacions, com captiva l’audiència… En un sopar d’una vintena de persones, va aconseguir no tan sols que l’escoltéssim, sinó una cosa més important: que se li féssin preguntes rellevants.

Em va resultar atractiu com aprofiten l’aigua de les déus d’Olot per aconseguir aire condicionat l’estiu… i com cal que faci força calor perquè funciona sense despesa d’energia. També em van resultar curioses algunes de les propostes de despesa energètica zero, que de fet volen dir consum de la xarxa elèctrica zero… perquè al final l’energia cap captar-la d’un lloc o d’un altre.

En Franc Comino va portar una maleta amb un estri elecrònic-informàtic per controlar les cases, ja que també estan fent incursions en el camp de la domòtica. Segurament en un futur proper podrem controlar tot el que hi ha a la casa de forma remota. De fet, suposo que ja es deu poder fer avui… però cal una evolució social en aquest tema, cal acostumar-s’hi.

I sobretot cal un canvi en les formes de construir edificis i cases. Més aïllats de l’entorn, perquè sigui més difícil l’intercanvi de calor amb l’exterior. I Amb estris que consumeixin poca energia. Sempre penso que passar de les pantalles de tub de TV i monitors a les pantalles planes ha suposat un bon estalvi energètic: realment dissipaven molta calor!

Image

No serà pas fàcil aconseguir que les llars tinguin aquest tipus de consum zero… perquè de moment costa força diners d’inversió, i només qui té força diners pot assolir-ho. Però segur que estan aprenent servirà per estalviar consum de la xarxa. Potser no cal posar-se com a objectiu el consum zero, sinó mirar d’anar reduint-lo, i fer una societat sostenible.

Com va passar en la segona edició, vaig encarregar-me de fer fotos per a l’organització . No van quedar pas malament!

Moltes gràcies a en Franc Comino per la vetllada, i també a les organitzadores locals @mferres i @crisvalenti per la seva excel.lent feina!