La relació entre màgia i ciència és un dels camps d’estudi que s’aborden des de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació. Per a això, d’un temps ençà es desenvolupa el projecte “De la Màgia de la Ciència a la Ciència de la Màgia“, on en col.laboració amb el professor de la UPM Fernando Blasco es porten a terme diferents activitats per analitzar i innovar en la intersecció de l’il.lusionisme, la ciència i l’educació.
Al llarg del darrer trimestre de 2014 aquest projecte té previstes diverses fites. De fet, el mateix agost ja va haver-hi un taller de matemàgia a la Universitat Catalana d’Estiu. Doncs ara, dilluns 15 i dimarts 16 de setembre, en el marc del Campus Gutenberg de Comunicació i Cultura Científica de la Universitat Pompeu Fabra, l’equip del projecte hi va tenir dues intervencions actives. Dilluns a 1/4 d’1, al llarg d’una hora, en Fernando Blasco i jo mateix vam fer un microdiàleg tots dos i els assistents, moderats per la Cristina Valentí, de la Unitat de Comunicació Científica de la UdG, titulat “La relació entre la màgia, la ciència i l’educació.
En aquest microdiàleg es va mostrar com la relació entre aquestes tres disciplines comporta tocar una sèrie de conceptes relacionats amb la comunicació, la divulgació, la promoció i la formació. Jo i en Fernando (químic i matemàtic, respectivament) vam exposar les raons per les quals promovem per al curs 14/15 un MOOC amb el títol “Magia, Ciencia y SecretosConfesables “, a la plataforma MiriadaX. També vam reflexionar sobre el motiu d’impulsar tallers i xerrades de màgia de la ciència, la seva matemàgia, i la màgia de la Taula Periòdica dels Elements (la màgia serveix per ensenyar ciència, i la ciència explica la màgia). Igualment vam debatre sobre per què, per tal d’adreçar-se als joves i a la societat digital, cal anar més enllà de la comunicació científica 2.0, i vam introduir jocs de mans de ciències basats en apps de mòbil, tot apuntant a noves formes de ciència ciutadana. En resum, en aquest microdiàleg vam reflexionar d’aquest tema, aportaran el nostre punt de vista i experiència, i plantejant reptes de futur.
A la tarda part de l’equip del projecte de La Màgia de la Ciència vam intervenir al taller “La màgia de la taula periòdica dels elements, del joc a l’aprenentatge“, A partir de 3/4 de 4, durant una hora i mitja, vam combinar jocs matemàgics clàssics adaptats a les peculiaritats de la Taula Periòdica dels Elements, amb nous jocs expressament creats per fer servir amb la Taula. Amb la proliferació de mòbils als joves i de tauletes, volñíem connectar el taller-espectacle amb l’ús racional dels dispositius mòbils, tot introduint jocs tant a l’escenari, com entre el públic presencial (jocs participatius de paper i llapis o de do-it-yourself), i fent servir els dispositius mòbils (no vam poder-ho fer gaire). Tot això es va combinar amb petits experiments espectaculars (virtuals!) de química, sempre relacionats amb els elements de la Taula Periòdica, amb l’objectiu d’entretenir però també d’ensenyar ciència. Del taller els participants se’n van emportar una experiència divertida i fins i tot algun secret.
Aquest taller de la tarda va servir també com a primer assaig de l’espectacle que es presentarà al concurs Ciencia en Acción, al Cosmocaixa de Barcelona, del 3 al 5 d’octubre, impulsat pel mateix equip, i que també forma part de la programació de les II Jornades de Divulgació Innovadora de Saragossa, el 17 i 18 d’octubre.
D’altres events on hi haurà elements d’aquest projecte, al partir d’octubre, seran el G4G-COM en honor del 100è aniversari del naixament de Martin Gardner (21 d’octubre), el Village de Sciences de Perpinyà el 9 i 11 d’octubre, i per descomptat la Setmana de la Ciència a mitjans de novembre.
El subprojecte “La Màgia de la Taula Periòdica” és finançat parcialment pel Consell Social de la UdG dins del seu programa d’ajuts a la divulgació científica de 2014.
Els tweets del #cgutenberg que vaig fer són aquí:
https://twitter.com/search?f=realtime&q=from%3Amiquelduran%20%23cgutenberg&src=typd
Gràcies a en @pquimic per ajudar-nos amb tot plegat!
Malauradament a la segona jornada del Campus Guttenberg no hi vam poder ser, ahir. Vam rebre la visita del Premi Nobel Lehn a casa nostra, i encara no sabem ser a dos llocs a l’hora.