Al desè aniversari de l’European Researchers’ Night, a Brussel·les

Image

Com cada darrer divendres de setembre, la Nit de la Recerca (estrictament parlant, l’European Researchers’ Night) té lloc a moltes ciutats europees de forma simulània. Per exemple, divendres tindrà lloc a Girona (http://lanitdelarecerca.cat). I com que aquest és el 10è any que es convoca (com a projecte europeu en el marc del programa Marie Curie), la Comissió Europea ha organitzat a l’Autoworld de Brussel·les una edició especial per commemorar-ho.

La Comissió Europea ha convidat als projectes vigents de l’European Researchers’ Night a enviar-hi representants que puguin fer tallers, participar al Science Slam, o dialogar amb el públic. He tingut la sort que la @silviasimonr, coordinadora del projecte ERN “Our Future” m’ha demanat de ser-hi en representació d’aquest projecte, que aplega múltiples llocs catalans i espanyols. I a més, en Fernando Blasco (@fblascoxyz) també hi ha participat representant ResNight, el projecte coordinat directament per la Comunitat de Madrid.

Així doncs, i sota el títol de “Science is Wonder-Ful“, hem tingut dos tallers. En Fernando hi ha fet matemàgia, i jo hi he dut a terme “La Màgia de la Taula Periòdica: Espectres Atòmics”. De fet he posat un pòster sobre espectres atòmics, amb ocasió de l’Any Internacional de la Llum. En Fernando ha aprofitat per recrear la Taula Periòdica de Post-Its que vam crear a Nancy, a Science & You. Com que són dos tallers complementaris, l’organització ens ha posat de cantó.

Image

Des de les 10 del matí hi ha hagut una bona assistència de públic, tant d’estudiants de primària com de secundària. Hem pogut conèixer l’existència de l’European School, del que significa ser funcionari de les comunitats europees… de com Brussel.les se sent el cor d’Europa. Hem conegut d’altres investigadors, hem pogut contactar els organitzadors del programa Researchers’ Night, i hem copsat la visió d’altres grups de recerca europeus. No és pas diferent de la nostra.

Image

Aquest acte de commemoració del 10è aniversari de la Researchers’ Night és ben semblant al que fem cada any a la Casa de Cultura de Girona. Només hi ha dues diferències substancials: el Science Slam (presentacions de 3 minuts a càrrec d’un investigador, ajudat per una presentació multimèdia), i la zona on el públc pot dialogar, davant d’un cafè i assegut a una taula de bar, amb un investigador punter.

Estem molt agraïts als organitzadors per haver-nos convidat, i estem contents de veure que la filosofia de la #nitrecerca és la correcta. A més, ens ha agradat molt poder oferir els jocs de La Màgia de la Taula Periòdica i molts d’altres de la col.lecció matemàgica, al públic de Brussel·les.

De les fotos i tweets n’he fet un petit storify:

I les fotos es poden trobar aquí

:20150923-rn10th