Alta màgia, alta capacitat

Fa alguns dies vaig escriure un article per a la revista de la FANJAC, fruit de la nostra col.laboració amb el programa d’altes capacitats que aquesta associació organitza a la UdG. El recullo aquí.

Alta capacitat, alta màgia

Les connexions entre la Ciència i la màgia són nombroses i afectes moltes àrees del coneixement: psicologia, neurociència, matemàtiques, física i química… El coneixement que obtenim a partir d’aquestes ciències ajuden a racionalitzar el coneixement, a millorar l’aprenentatge, i a fer més atractiva l’activitat formativa. Cal tenir en compte que, com diu l’Alex Stone al seu llibre “Fooling Houdini”, el món de la Màgia està ple de científics i el món de la Ciència està ple de mags. En general, científics i mags comparteixen l’interès en el món dels misteris.

La Ciència (en general, les STEM ciència, tecnologia, enginyeria, matemàtiques, i fins i tot STEAM, amb l’A d’Art) és intrínsecament divertida i útil per a estudiants, joves i persones amb mentalitat científica. En el cas dels joves amb altes capacitats, sovint la ciència és molt rellevant per a poder desenvolupar la seva creativitat, les seves ganes de saber, les seves ganes de tenir respostes a perquès. Aquestes persones no tenen problema ni por al llenguatge matemàtic abstracte ni a tractar conceptes complexos i difícils, cosa que caracteritza el gruix de la població. La Màgia, que ja pot ajudar tothom a fer més atractiu el coneixement i a millorar el procés d’aprenentatge, és per als joves d’altes capacitats un element més de motivació, de curiositat i de creativitat.

Alnostre equip de Màgia i Ciència hem tingut l’oportunitat de treballar (aquest signant a Girona, i en Fernando Blasco a Madrid i també a Girona) varis cops amb joves d’altes capacitats, de diferents edats, fent servir tant màgia “light” (il·lusions òptiques, per exemple) com la màgia de manipulació de cartes, o com la més misteriosa i complicada matemàgia relacionada amb el mentalisme. En tots els casos, hem pogut copsar l’atractiu que suposa i els punts de vista diferents que les altes capacitats proporcionen.

Per descomptat, l’ús de la màgia en un entorn d’altes capacitats comporta l’anomenat “Public Engagement with Science”, el compromís públic amb la Ciència, amb l’efecte colateral de millorar l’anomenat “Public Awareness of Science”, és a dir, l’acceptació social de la Ciència com a racionalització de l’activitat habitual.

És amb les persones d’altes capacitats on arriba a la seva màxima expressió aquesta cita d’Isaac Asimov: “La frase més excitant que es pot sentir en ciència, la que comporta noves descobertes, no és pas “Eureka”, sinó “És curiós, això…”. En els tallers que hem fet als joves d’altes capacitats ho hem pogut ben comprovar. Més enllà de fer atractiva una activitat o l’aprenentatge d’un concepte difícil, la màgia per aquest col·lectiu és una eina útil i fins i tot de socialització i d’obertura personal.

La màgia, la fàbrica d’il·lusions, és una raó i un catalitzador per obrir-se al món i per transformar-se una mica en els casos de persones més tancades, amb dificultats d’acceptació social o de timidesa personal.  Naturalment d’altres activitats com la música o el teatre també en són, però la màgia implica una relació amb el misteri sense haver d’evidenciar explícitament les altes capacitats.