Apps Mòbils de Química al QuimiThon de Tardor #sc15cat

Image

Avui a les 6 de la tarda hem fet el QuimiThon de tardor. És una activitat emmarcada a la Setmana de la Ciència 2015 per analitzar les darreres novetats en apps mòbils relacionades amb la Química i per valorar la possibilitat de fer-ne de noves, i continua la jornada que vam fer en el marc de la Jornada 2014 (abril) de Docència en Química a secundària. També el mes de març de 2015 es va fer un taller a la FCRi sobre aquest mateix tema.

Amb la presència de diversos professors de l’ensenyament preuniversitari, hem fet en primer lloc un repàs general al tema, i hem recordat el document elaborat la primavera passada, assignant cada app a un dels temes de batxillerat de Química. Després hem repassat tres links interessants que contenen informació rellevant i actualitzada:

Finalment, hem comentat com fer aplicacions mòbils, tema del qual francament no en sabem pas gaire.

La trobada s’ha allargat mitja hora més del previst, ja que hem estat analitzant la utilitat pràctica de les apps mòbils de química. Més enllà de les apps de la Taula Periòdica o d’algunes de referència (propietats de les substàncies, per exemple), la pantalla petita d’un mòbil no sembla prou adequada per fer anar les apps. Una tauleta sembla més adient, però lògicament es perd mobilitat.

Image

Per un altre cantó, a les escoles els alumnes solen tenir ordinadors a la seva disposició, així que no s’acaba de veure la utilitat de tenir apps específiques de dispositius mòbils, quan via apliacions de web poden tenir-se per a ordinador, tauleta i mòbil a la vegada. Tampoc no s’acaba de veure que els estudiants puguin aprendre gaire amb apps via mòbil, fora de l’aula. No tan sols perquè l’aprenentatge ha de competir amb distraccions, sinó per la petita pantalla del mòbil i la dificultat d’interactuar-hi.

Així i tot, sembla que és útil continuar recollint i categoritzant les apps de mòbil que vagin apareixent, sobretot perquè ja s’ha fet una certa feina i ara és més fàcil mantenir la llista d’apps.

En resum, una trobada atractiva i que esperem repetir la primavera, coincidint amb la futura jornada OpenChem.

Referència: Document de google docs que hem treballat.