Assistint al TEDGlobal>Geneva

Image

Dimarts va tenir lloc la principal activitat de la meva estada a Ginebra aquests dies: al conferència TEDGlobal>Geneva (programa en pdf), amb una colla de TEDTalks molt interessants i apassionants, a la vegada que una mostra de com s’ha d’organitzar una trobada tipus TED/TEDx. Aquesta conferència va tenir lloc al Bâtiment des Forces Motrices, al bell mig de Ginebra, al cim de la Roina que porta l’aigua del Llac Léman.

Ja al matí, els gairebé 400 TEDxOrganizers hem tingut una sessió de coaching a càrrec de l’equip del TEDGLobal, encapçalat per en Bruno Giussani. Havent dinat, uns 900 assistents, incloguent-hi els TEDxOrganizers, TEDxTranslators, convidats… han participat a la trobada. En aquesta ocasió l’organització ha decidit no deixar-nos fer servir cap cosa que tingués pantalla: en definitiva, calia agafar apunts a mà. Jo ho he fet en una llibreta, pel sistema antic… que he passat ràpidament “en net” a l’ordinadors. No acabo de veure clar això, ja que vaig més ràpid i escric més clar quan tinc un teclat. L’objectiu de la prohibició l’entenc: parar més atenció a les xerrades i no distreure’s compartint idees (e.g., via twitter o facebook). Comparteixo l’objectiu final, però no acabo de veure que calgui impedir el prendre notes electrònicament. Al menys és la meva opinió, encara que respecto la decisió.

M’ha agradat molt sentir en Yanis Varoufakis, exministre grec, i també l’António Guterres, alt comissionat de l’ONU per als refugiats. I en Wael Ghonim, impulsor de la Primavera Àrab. De tots ells en tinc moltes idees que paga la pena difondre. Suposo que els videos apareixeran aviat al web de TED.com.

A fora la sala d’entrada de l’antiga central hidroelèctrica, hi havia diversos tallers d’estris innovadors, com el cocodril-robot d’una de les xerrades, o la porta “serendipity” on en obrir-la hi apareixia alguna cosa de la Dark Web.

Aquí en anglès algunes de les frases claus que vaig anotar. N’hi ha moltes més, però no s’entendrien gaire si no s’ha seguit tota la xerrada.

  • Ideology is the enemy of growth
  • Rewarding for disagreeing
  • We need to liberate the internet
  • Why is there something instead of nothing?
  • Governing is not the same as power
  • Capitalism: not ditopia (Matrix movie), rather Startrek
  • Personal food computer, computer food centers.

Image

L’assistència al TEDGlobal->Geneva ha estat molt gratificant, i una injecció d’energia i d’idees. És la meva segona conferència, després de la de TEDActive 2013 a La Quina, California Però allò van ser quatre dies en paral.lel amb la gran conferència TED de Los Ángeles. Això de Ginebra ha estat una mini-TED molt ben muntada i de gran nivell, de la qual en podem agafar molt bones idees organitzatives per a futurs TEDx a l’àrea de Girona.

Image

A les fotos, amb @rosaduran, organitzadora de TEDxGironaWomen (jo en sóc coorganitzador) i amb les lletres oficials del TED.