Delft: de viaducte ferroviari a vies soterrades

Image

Amb ocasió de la primera reunió presencial de tot l’equip del projecte Erasmus+ #moocs4all, avui hem arribat a Delft amb la @silviasimonr. Després de volar de Barcelona a Amsterdam, el tren ens ha portat directament des de l’aeroport fins a la ciutat holandesa.

Curiosament ahir, 28 de febrer, es va inaugurar el soterrament de la doble via de tren (a l’estació hi ha quatre vies). Durant una setmana, aprofitant la setmana blanca a la universitat, es va aturar la circulació ferroviària en aquesta línia, i va ser remplaçada per autobusos.

Per exemple, hi ha aquesta notícia: “Delft tunnel and underground station opened“, a Railway Gazzette (foto de dalt). I també hi ha un web del projecte: Spoorzonedelft.

Image

Fins dissabte, doncs, els trens passaven per un llarg viaducte, que recorda força el de Girona. Separador de barri, generador de fressa i de brutícia segons els habitants de Delft, lleig … Durant varis anys tota la zona de l’estació ha estat en obres, el canal que hi passa pel cantó ha resultat afectat, ha calgut fer l’estació soterrada…

Des de Schiphol fins a Delft, la via del tren passa elevada sobre varis viaductes, m’hi he fixat: Leiden, Den Haag, … Només al propi aeroport i ara a Delft hi passa soterrada.

En tot cas, un exemple de què una línia que no és d’alta velocitat pot ser soterrada. Ho veurem algun dia a Girona? A Delft han tingut el viaducte uns 50 anys. A Girona en portem una mica més de 40.