Gotes de Ciència del Mar de la Literatura: a la presentació del llibre La Ciència en la Literatura, d’en Xavier Duran

Image

Ahir al vespre, a la Llibreria 22 de Girona, en Xavier Duran (@xduran_e) va presentar el seu nou llibreLa Ciència en la Literatura” (un viatge per la història de la ciència vista per escriptors de tots els temps). La introducció va anar a càrrec de la professora de Lletres de la UdG Margarida Casacuberta, que ens va endinsar en un món virtual (literari, és clar) de textos, referències creuades, connexions tecnològiques i interrelacions entre ciència i literatura.

La Margarida va deixar-nos clar que es tracta d’una obra d’assaig, poc habitual entre les obres escrites en català, i per això va agrair especialment en Xavier Duran l’esforç que ha fet per publicar aquest llibre.

Image

Entre d’altres idees, la Margarida va comentar com els autors del Modernisme català de fet molts eren antimoderns (el telègraf, el ferrocarril, l’automòbil, …). Em fa l’efecte que això també passa avui en dia. Costa de pair els canvis. També va fer refència a Frankenstein i com se’n pot fer una visió feminista. I moltes altres referències que vaig trobar apassionants.

Ja al final de l’acte, en Xavier va dir que ciència i literatura han de ser com 2 rectes paral.leles en un espai no euclidi, rectes que al final es tocaran (per exemple, els meridians de l’esfera terrestre). I ens va recordar, tal com diu a la introducció del llibre, el que deia Txèkhov sobre estar bé a la vegada amb l’esposa i l’amant (metafòricament és clar, l’una, científica, l’altra, literària)

Image

A la dedicatòria del meu exemplar en Xavier ha deixat escrit un text captivador: “destil.lar lentament per extreure gotes de ciència del mar de la literatura”. Moltes gràcies!

A la foto els quatre químics que hi vam ser (dos amb cognom Duran també) sortim amb en Xavier, la Mita i també en Guillem Terribas, jubilat fa ben poc com a llibreter d’aquest establiment emblemàtic de Girona.

Veig que en Claudi Mans també va fer-ne una entrada després de la presentació feta a Barcelona.

Les fotos que vaig fer estan recollides al meu flickr: https://flic.kr/s/aHsknhRapP