Intervenció amb màgia i ciència a #TEDxBarcelonaEd

Avui he pogut creuar dues de les meves dèries darrerament: la màgia i els events TEDx. De fet, ja ho havia fet la primavera de 2014, amb un petit taller de màgia a la trobada d’organitzadors TEDx del Mediterrani (TEDxMed organizers Meeting), organitzat per l’Aurélie Salvaire, de TEDxBarcelonaWomen.

L’@asalvaire ha organitzat avui el #TEDxBarcelonaEd, am bla voluntat de veure els aspectes més innovadors relacionats amb l’educació (sobretot la no universitària). I precisament hi he fet una intervneció no pas com a professor universitari, sinó com a mag aficionat – és a dir, per primer cop he estat “performer” i no pas “speaker”! La meva entrada a les arts escèniques ?

Magic Fun with Science concepts

There are many concepts that challenge public understanding of Science. Magic is a nice, entertaining, yet serious way to explain science (and of course, Science explains Magic!). Here two mathematics-based magic games involve the Periodic Table of the Chemical Elements, and the concept of entropy. Stage play is complemented with massive involvement of the whole audience to create a fun atmonsphere yielding a surprise outcome.

Una col.laboradora ha anat fent en un mural un resum de les intervencions. Aquest és el de la meva, moltes gràcies!!

16163351019_db3704885d_z

De fet ahir ja vam assajar aquesta intervenció, que ha consistit en (1) El joc del g4g11 d’endevinar un element químic, dient blanc/negre però mentint en el que s’ha escollit; i 82) el joc de Baby Hummer de 4 cartes massiu. El primer joc, d’aperitiu, és d’escenari, i m’hi ha ajudat una persona del públic (que havia de parlar en anglès, ja que he fet servir aquesta llengua). El segon joc, que hem fet força vegades, ha donat un 10% aproximat d’errors, que entra dins de la normalitat.

La veritat és que deprés de l’actuació, que ha tingut lloc cap a les 12, després de la primera pausa, he rebut bones crítiques, i ha pogut fer bons contactes entre els assistents (per cert: la gent de ciència s’hi podia comptar amb els dits del colze, com diria en Perich). Fer jocs de mans i afegir-hi una bona dosi d’humor es complementa bé amb les xerrades serioses TEDxTalks dels ponents que parlaven pròpiament d’educació. Així i tot, no he pogut deixar-me d’estar de parlar de Ciència i d’Educació… remarcant com n’és d’interessant la seva intersecció amb la màgia. En tot cas, tenint en compte la procedència externa a la ciència dels assistents, parlar-los de taula Periòdica dels Elements i d’Entropia, i que els agradi, és bon senyal.

Moltes gràcies a l’Aurélie Salvaire per convidar-me a fer aquesta petita actuació, i a la Núria Oliver per coordinar la sessió en què estava emmarcat.

16348638512_4ba2b2c4ec_z

He de dir que he après moltes coses, com a organitzador de TEDxUdG i coorganitzador de TEDxGironaWomen, de com s’ha muntat TEDxBarcelonaEd. Bones pràctiques, eficiència, coaching dels ponents…

Només hi tinc una cosa a dir, no pas com a cr´tiica sinó com a constatació d’un fet: la poca presència de la llengua catalana. No és pas fàcil aquest tema, es tracta d’un event on l’ús dual del castellà i de l’anglès es fa com a llengües de caire internacional i d’oportunitat, i en cap cas és d’agressió al català (veure la meva piràmide de les llengües). Així i tot, seria bo poder donar testimoni de la nostra llengua en aquests tipus d’events que ressonen més enllà dels nostres límits lingüístics clàssics.

D’aquest event n’he fet un Storify. La quantitat de piulades dels assitents, amb el hashtag #TEDxBarcelonaEd, ha estat molt gran! A l’storify hi vaig dient coses… amb qui he parlat… i també hi ha imatges de la meva intervenció.

Màgia i Ciència a #TEDxBarcelonaEd 9 minuts i dos jocs: màgia, ciència i educació

Al larg d’ahir, dia d’assaig, i d’avui, he fet força fotos, que estan recollides a https://flic.kr/s/aHsk4pyKLj  A la web del TEDxBarcleonaEd haurà les fotos, igual que properament hi haurà els vídeos, incloguenthi la meva intervenció com a “performer” 🙂