Itinerari màgic-científic per Girona, dissabte 25 d’abril

 

image-177Girona és una ciutat que compta amb diversos itineraris: molts d’ells escrits, sigui en publicacions que serveixen de manual, sigui en guies que tenen un marcat carácter formatiu. Itinerarius culturals, naturals, històrics… Des de fa uns anys, s’hi ha afegit un Itinerari Químic per Girona, i fins i tot n’hi ha un de matemàtic.

En ocasió de la I Trobada de Ciència, Màgia i Educació (#emce15) i de la II Fira Ciència entre tots, hem elaborat un nou itinerari per a Ciutat de Girona: el de màgia i ciència. Aquest itinerari, i que comportarà una visita guiada entre el CaixaFòrum (Fontana d’Or), punt de sortida a les 16:30, i l’EspaiCaixa (Plaça de l’Estació Vella), punt d’arribada a les 18:30, tot aturant-se a diversos punts d’interès científic del Barri Vell i del Mercadal. El final connectarà amb la gala-espectacle pública que tindrà lloc a l’EspaiCaixa, i que forma part de les activitats del l’#ecme15, igual que aquest itinerari comú a tots dos esdeveniments.

La diferència amb d’altres itineraris, a part del focus d’interès, serà que a cada parada s’hi harà un joc de mans per part d’algun dels mags-il.lusionistes que acompanyaran la visita. Els jocs estaran sempre relacionats amb els punts d’aturada, i permetran aprofondir en qüestions científiques que no són abordades en les visites guiades habituals turístiques, i que són esmentades breument en visites de caire històric, naturalista o cultural.

Igual que al global del projecte de Màgia i Ciència, es tracta de fer servir la màgia per explicar conceptes complicats de ciència, o per fer la ciència atractiva; també es tracta, però, de tenir algunes pistes de com la ciència explica efectes aparantment impossibles – i sempre sorprenents. Els participants a l’itinerari doncs no tant sols s’ho passaran molt bé, sinó que s’enduran algun secret.

Com totes les ciutats, Girona ofereix curiositats, atractius i sorpreses. Seguir aquest itinerari permetrà conèixer-les de primera mà per boca (i jocs de mans) d’alguns dels seus habitants, i també de visitants asidus com en Fernando.

L’Itinerari màgic-científic per Girona és una iniciativa d’en Fernando Blasco imeva, amb la col.laboració de tot l’equip del projecte De la Màgia de la Ciència a la Ciència de la Màgia. De fet, l’Itinerari Químic per Girona és un valuós element per visitar la ciutat, desenvolupat pel company i membre de l’equip Josep Duran.

El track de la visita es podrà trobar més endavant a Wikiloc perquè pugui descarregar-se en qualsevol navegador. Igualment la part descriptiva estarà disponible a aquest mateix web. Finalment, alguns dels jocs es recolliran a un nou espai anomenat “Màgia de la Ciència 2.0”, un recull de jocs de mans i d’il.lusionisme que es poden fer per Internet.

Amb en Fernando van dissenyar l’itinerari fa ben poc: vegeu l’entrada sobre el Comité Organitzador de l’#ecme15. Al llarg de tot un matí van anar-se fent selfies pels punts que configuraran l’itinerari!

Un itinerari màgic-científic no és res sense els qui segueixen l’itinerari. per això, igual a la fira. es tracta d’un Itinerari entre tots!

Aquest és l’itinerari més ràìd entre la Fontana d’Or (CaixaFòrum) i l’EspaiCaixa. No és, evidentment, l’itinerari que seguirem, però serveix per veure la ubicació dels punts de sortida i arribada.

Image