La jornada #pickupdg sobre gamificació de la docència: noves idees, nous reptes – és quan jugo que hi veig clar!

Image

Aquest matí s’ha organitzat la IV Jornada Pickup Idees, organitzada per l’ICE de la UdG amb la col.laboració del nostre grup de la C4DUdG i d’altres òrgans. Aquesta Jornada es dedica cada any a un tema específic; en aquest cas, ha estat la gamificació en la docència.

La veritat és que fa poc temps que m’he posat a entendre una mica la gamificació; em sembla interessant i possiblement útil de cara no tant sols a la docència, sinó també a d’altres activitats de la Universitat i de qualsevol àmbit de la societat.

L’empenta de l’Oriol Ripoll, especialsta en gamificació, i amb qui he pogut compartir diverses reunions de preparació, ha estat clau. També n’ha estat l’entusiasme i dedicació d’en Pere Cornellà, que s’està especialtzant en la gamificació en docència, i que a més ha impulsar una Xarxa d’Innovació Docent d’aquest camp a la UdG.

La Jornada ha constat de vàries xerrades, alguna en format video, totes molt rellevants, algunes recollint experiències i d’altres parlant de la filosofia de la gamificació. Però totes novedoses. Ha estat un matí fructífer i que m’ha donat nova energia per a projectes innovadors.

Image

El meu paper, més enllà de contribuir a la preparació, ha estat doble: en primer lloc, fer el joc final, juntament amb en @fblascoxyz i en @pquimic, del clàssic Baby Hummer de 4 cartes: el públic assistent (més d’un centenar de persones) han apuntat les 3 idees clau que han detectat, en sengles cartes negres, i llavors la que més els ha captivat, l’han copiada en una carta vermella. Després del joc de mans, l’organització ha recollit aquesta carta vermella, per poder fer un recull de les principals idees que han sortit de la Jornada.

Però també he fet per primer cop de “liveblogger”, és a dir, anar apuntant tot el que passava. No, no repetiré (segurament!). No es pot resposar, no es pot anar al lavabo, cal estar atent de forma permanent. Caldria ser al menys dues persones per poder-se rellevat! perquè tothom pogués seguir en directe el que anava escrivint, vaig piular l’adreça http://goo.gl/S9rso7, i on es pot consultar el que vaig acabar recollir.

Image

Així i tot, he aconseguit fer un liveblog raonalble (a excepció del joc final, és clar). Pel que fa al joc, hi ha hagut algunes fotos via tweets, i d’altres via organització.

M’ha agradat molt poder compartir tot un matí amb tanta gent, i sentir ponents diferents. No sé realment si les coses s’han de gamificar totes. Tampoc no sé si seria sostenible. Ni tan sols sé si, després d’un primer cop apassionant, un segon moment gamificador no pot cansar. Però sí veig que cal introduir elements innovadors, i la gamificació n’és.

S’ha parlat força de la gamificació a l’educació no unviersitària, però s’han donat alguns petits exemples també de la gamificació a l’educació superior. Caldrà veure per on avança el tema.

Moltes gràcies a l’Oriol Ripoll i a en Pere Cornellà per tot, i a les persones que hi han col.laborat, els ponents, … Ha estat un matí profitós!

Al web de la jornada i a la notícia de la UdG sobre #pickupudg hi ha un storify, el video, fotos, etc.

I parafrasejant el que diu a l’entrada de la Facultat d’Educació i Psicologia, em quedar clar: “És quan jugo que hi veig clar