Avui ha tingut lloc una nova edició de la Diada de Sant Albert a la Facultat de Ciències de la UdG, que també marca l’inici de la Setmana de la Ciència 2015. El nostre entorn participa en aquesta #sc15cat amb moltes activitats, i la primera és precisament avui tot acollint un taller dels companys de química de la Unviersitat de Perpinyà, amb el títol La Llum i la Química. Es tracta d’un taller que vam veure al Village de Sciences (Festa de la Ciència) a primers d’octubre a Perpinyà, i que vam proposar per fer aquí a Girona. Ja portem temps col.laborant amb la @upvd1 i en particular fent l’intercanvi de Setmanes/Festes de la Ciència, la tardor.
Aquest taller ha consistit en diversos experiments de la interacció entre la llum i l’estructura i reactivitat de les molècules. Els companys rossellonesos l’han creat a partir d’inciiatives anteriors, donat que aquest és l’Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies de la Llum. Quimilumniscència, revelat químic de fotos, làsers… ha estat diversos efectes que normalment no fem a l’entorn de química de Girona. Alguns els reproduïrem d’ara endavant a les nostres activitats divulgatives, ja que són ben atractius.
L’equip perpinyanenc ha estat encapçalat per Isabelle Bonnard, professora de quimica i directora del Departament corresponent (hem pogut parlar una mica de les competències dels departaments universitaris a cada cantó de la frontera 🙂 ). La Isabelle ha estat acompanyada de dues divulgadores: Míriam Revertes, tortosina que fa la tesi doctoral a Perpinyà en Ciències de l’Oceà, i Yuxiang Zhou, tècnica de recerca del CNRS.
En un altre taller al mateix Hall de Ciències, estudiants de Química han dut a terme el taller del motor d’hidrogen, coordinat pel nostre company @pepduran. Com passa sempre, ha despertat molta expectació.
Han estat prop de 300 estudiants de Batxillerat els que han anat passant entre 9 del matí i 1 del migdia pel taller de La Llum i la Química, que estava ben situat, just al cantó d’entrada al Hall de l’edifici. També l’han visitat estudiants de la Facultat de Ciències, és clar.
Amb la Isabelle, la Míriam i la Yyshiang hem pogut comentar tot dinant (hora d’aquí!) la divulgació científica i també la recerca en què estan involucrades. Ha estat una jornada molt agradable i positiva, doncs.
Gràcies també a la Valérie Hinoux, organitzadora del Village des Sciences de la @upvd1, per ajudar-nos en aquesta col.laboració. Altres anys ha pogut venir, però aquest any no ha estat possible. Però hem enfortit els lligams entre Girona i Perpinyà i per tant segurem cercant idees de futur per col.laborar en ciència i en comunicació de la ciència.
A la foto, sóc amb les tres investigadores franceses i amb la @silviasiomnr i en @pepduran.