Ahir vam tenir la sort de rebre una de les beques de la Fundació Casademont: la Beca Educar Menjant. El nostre equip va fer una proposta per adaptar els jocs de màgia matemàtica (que ja ens han donat bon resultat a la Taula Periòdica) a l’alimentació, a la nutrició i al menjar saludable
La Beca, patrocinada per Dipsalut, òrgan dependent de la Diputació de Girona, va ser recollida per una bona part de membres del nostre equip: en Pep Duran, en Pep Anton Vieta, els estudiants Sergi Reig i Judit Torrent, i jo mateix. No hi van poder ser la Sílvia Simon ni en Fernando Blasco, ni d’altres col.laboradors nostres. En total es van atorgar unes 17 beques: les d’Educar Menjant, les de Cultura Popular, i les de Joves 10. L’acte d’entrega de les beques va tenir lloc a l’Auditori de Girona, un marc espectacular i ple de joves i de famílies.
A La Màgia de l’Alimentació es pretèn fer servir la màgia i l’il.lusionisme per fer un taller-espectacle anomenat de la mateixa forma, que sigui atractiu i interessant per als nens i joves, i que sigui rellevant de cara a promoure l’alimentació saludable. Educar en ciència tot menjant, promoure una alimentació saludable via la màgia i l’educació. L’objectiu és afavorir quel els nens i joves coneguin els conceptes més bàsics d’alimentació saludable, i que aprenguin les estratègies bàsiques nutricionals. Per als més petits es farà una aproximació qualitativa als components nutricionals, mentre que per a edats més avançades l’aproximació es farà més quantitativa
La utilització de la màgia i l’il.lusionisme en l’alimentació i la nutrició ens sembla que pot aportar noves formes d’atraure nens, joves i públic en general. A més, fent servir els jocs de mans i els jocs que es puguin proposar a la xarxa, es pot educar en ciència de forma rellevant.
Com a responsable del projecte, vaig poder dir unes paraules després que en Josep M. Fonalleras, conductor de l’acte, ens hagués “acusat” de plagi, donat que Jesucrist ja feia màgia amb les coses del menjar, per exemple transformant aigua en vi. Vaig remarcar la importància que té aquest projecte per continuar el nostre treball en la intersecció entre la Màgia, la Ciència i l’Educació, vaig esmentar que servirà per formar divulgadors entre els estudiants de ciències de la UdG, i finalment vaig comentar que es tractava d’una aposta d’investigadors de la Universitat per acostar-se a la societat i per posar-s’hi al seu servei.
Moltes gràcies a la Fundació Jaume Casademont per haver seleccionat aquest projecte, i també a Dipsalut per contribuir al seu finançament!
Aquesta activitat està vinculada a la tasca “La Matemàgia de la Ciència”, del projecte finançat per la FECyT “De la Màgia de la Ciència a la Ciència de la Màgia”.
Veure’n una petita notícia al Diari de Girona