Matemàtiques més Química, igual a Màgia. Fent #lamtp a Valladolid

Image

Ahir vam participar a l’entrega de premis a relats curts “La Ciencia y tú” del diari El Norte de Castilla, a Valladolid. L’acte va tenir lloc a l’auditori del Museu de la Ciència de la mateixa ciutat, just al cantó del Pisuerga.

La Inès Rodríguez, la directora del Museu de la Ciència, va titular la nostra participació “Matemáticas + química = ¡magia! La magia de la tabla periódica”. Aquest cop però no vam poder comptar amb en Pep Anton per fer l’equip habitual, així que amb en Fernando ens vam haver de repartir la part dels experiments espectaculars químics. Jo mateix vaig fer el de la generació diferida de foc (experiment inicial), i el de la xemeneia de fum instantània (experiment final). Tots dos, malgrat que era el primer cop que els feia, em van sortir molt bé, gràcies a les sàvies instruccions d’en Pep Anton.

El guió que vam seguir va ser l’habitual, amb petits canvis obligats pel format de l’auditori i del temps disponible. Les gairebé 300 persones ens van obligar a repensar el joc Baby Hummer amb el qual solem acabar (el propi auditori fa màgia!), fent el joc per parelles i repartint 2 cartes a cadascú. La gran assistència també ens va impedir repartir punts de llibre a tothom, ja que se’ns van esgotar.

Image

A diferència d’altres vegades, aquest cop teniem una primera fila amb autoritats: de La Caixa, d’El Norte de Castilla, la directora del Museu, el Rector de la Universitat de Valladolid (per cert, químic inorgànic i amb qui vaig poder fer petar la xerrada una estona).

Prèviament, vam poder dinar amb la Inès Rodríguez, directora del Museu, i amb Miguel Ángel Delgado, periodista i divulgador científic, autor del llibre “Tesla y la conspiración de la luz” i comissari d’una exposició sobre el propi Tesla.

Aquest matí ha estat fantàstic veure com jo mateix sóc portada d’El Norte de Castilla, precisament amb l’experiment de la xemeneia instantània… i en pàgines de cultura (50 i 51), ampli reportatge amb moltes fotos! La nostra autoestima ha pujat moltíssim! I més encara quan la venedora de diaris ens ha demanat que en Fernando i jo li’n signéssim un exemplar, de dedicat.

Image

En definitiva: una gran experiència i un molt bon record. Hem de donar les gràcies a la Inès Rodríguez, una divulgadora científica extraordinària, per haver-nos acollit al Museu de la Ciència de Valladolid. I també a El Norte de Castilla i a la Fundació de la Caixa, naturalment.

Aquests dies hem sortit a la premsa, i en particular ens han fet un petit reportatge a en Fernando i a mí:

13/4/2015 La magia y la ciencia mezclan con humor la próxima sesión del Aula de Cultura de El Norte

17/4/2015 Magia para aprender ciencia

Busco hacer atractiva la Química en el aula

El ilusionismo tiene una base científica total

18/4/2015 La magia despierta el gusto por la Química

Fotos d’El Norte de Castilla: http://www.elnortedecastilla.es/fotos/culturas/201504/18/aula-cultura-norte-museo-30103697930120-mm.html

1 thoughts on “Matemàtiques més Química, igual a Màgia. Fent #lamtp a Valladolid

  1. !increíble¡, como la fusión de la matemática y la química hacen cosas magníficas. quiero aprender más de ello.

Comments are closed.