Parlant de l’entropia al Programa Actualitza’t Aula Sènior 50+

Image

Avui he tingut l’oportunitat de fer una classe d’un parell d’hores dins del Programa Actualitza’t, Aula Sènior 50+. Aquest programa ha estat una iniciativa de la Marta Ministral, delegada per a l’Aula de Formació Sènior per a Més Grans de 50 anys. Fa quinze dies hi va fer classe en Joan Miró, i la setmana passada en Marcel Swart. Tots tres haurem completat el mòdul d’actualització en química.

Amb un selecte públic engrescat i amb ganes de discutir, m’he basat en la xerrada que vaig fer a l’Aula de la Gent Gran a la Casa de Cultura de Girona, a finals de 2014, Separar el gra de la palla: ordre i entropia

Així doncs, entre filosofia (de la meva), curiositats i ciència, hem anat desgranant i comentant diversos aspectes que envolten l’entropia i el desordre. A diferència d’una conferència clàssica, aquesta ha estat una classe interactiva, amb disussió i on el temps ha passat volant.

Una de les qüestions més discutides ha estat precisament la línia del temps (el “timeline” que es diu avui en dia a les xarxes socials), i la seva relació amb l’increment d’entropia. Hem parlat de l’entropia física i de l’entropia de Shannon informacional (suposant que no sigui el mateix, és clar).

He pogut mostrar bé com faig servir la màgia i l’il.lusionisme per explicar conceptes científics difícils. Per exemple: la superposició d’estats en mecànica quàntica: la carta de Schrödinger, o els parells EPS entrellaçats – acció a distància instantània. Hem vist les principals il.lusions sensorials: la darrera de Victoria Skye, o la de pes amb 3 capses que vaig portar del darrer G4G11 a Atlanta.

I també hem fet una mica de jocs: un baby hummer de 4 cartes a l’inici, per escalfar motors, que sempre va bé (en tota activitat hi ha d’haver escalfament, oi?)

Algun experiment fàcil i poc conegut ha agradat: el de bufar a la mà molla de dues formes diferents (deixant anar l’aire suament i bufant ben fort), com feia un sàtir a una pintura renaixentista.

M’ho he passat tant bé que he oblidat el més important: fer-nos una foto! Què hi farem!

Moltes gràcies a la Marta Ministral per haver-nos convidar a fer classe al Programa.